TRYGGHETSGARANTI & SPARA 3 000 KR PÅ UTVALDA TANZANIA-RESOR
021-372 07 99
Öppet idag kl 10 - 14 | Se öppettider
StartsidanNyheter och researtiklarVarför ingår inte frukosten i priset? En guide till amerikansk frukostkultur

Varför ingår inte frukosten i priset? En guide till amerikansk frukostkultur

2024-10-13
Visa alla inlägg

Man sitter på ett fik och äter våfflor och dricker kaffe

Frukost kallas ofta dagens viktigaste måltid, och detta är definitivt sant i USA.

Amerikansk frukostkultur är mångsidig, fascinerande och fullpackad med både traditionella och moderna frukostmenyer.

Men varför är frukost en så viktig del av att uppleva den amerikanska kulturen? Och varför inkluderar vi inte frukost i priset för alla våra resor till USA?

Här ger vi dig en guide till frukostkulturen i USA och förklarar varför vi tycker att du ska äta din frukost på något annat ställe än just hotellet.

Frukostkulturens rötter

Innan industrialiseringen, när många amerikaner arbetade på landsbygden, var morgonmåltiden inte särskilt viktig. Jordbruksarbetare åt denna måltid tidigt, och därför behövde det vara något enkelt och lättillgängligt. De var ofta tunga måltider som gav mycket energi, t.ex. rester från dagen innan eller majsgröt.

In takt med industrialiseringens och urbaniseringens gång, där människor flyttade från landsbygden till städerna i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet, började man röra sig bort från den tunga bondmaten.

Frukostmåltiden skulle fortfarande vara enkel och snabb, men det var nu också viktigt att den inte var lika tung som tidigare. Därför blev flingor (frukostprodukter såsom cornflakes) ett lättare och populärt val. Till flingor behöver man bara en skål och mjölk, vilket var perfekt för den fartfyllda amerikanska livsstilen.

Vad äter amerikanerna till frukost idag?

Bagels till frukost i New York

När man hör orden ”amerikansk frukost”, tänker man automatiskt på lite tyngre mat, t.ex. den som serveras på klassiska amerikanska matställen som man ofta ser i filmer och serier.

Medan flingor fortfarande är det de flesta föredrar att äta till frukost idag (enligt en undersökning från 2023), äter amerikanerna faktiskt otroligt varierade frukostar. Rätterna sträcker sig från enklare frukostburgare till fräschare smoothieskålar och avokadotoasts, vilka har blivit populära tack vare vågen med hälsosam mat som dragit in.

Varför äter amerikanerna ute så ofta?

Att äta på en restaurang eller beställa take-away har länge varit en stor del av den amerikanska kulturen. Studier har visat att vanliga amerikaner i genomsnitt äter mat som de inte har lagat själva fem till sex gånger i veckan. COVID-19-pandemin satte dock stopp för detta, och andelen amerikaner som lagade frukost hemma ökade från 37 % till 60 % under denna period.

Efter det att amerikanerna återvände till arbetsplatsen efter COVID-19-pandemin och började få hektiska vardagar igen har det blivit allt vanligare att återigen ta en energibar eller beställa take-away-frukost, precis som innan. Det ger en paus från matlagning i hemmet och erbjuder också en möjlighet att umgås med sina vänner.

När du reser till USA, kommer du att upptäcka att landet har många restauranger och, inte minst, många olika typer av restauranger. Oavsett om du är villig att prova något nytt eller om du vill äta något du känner till, kan du nästan alltid hitta exakt det du letar efter i de stora amerikanska städerna.

Så varför ingår inte frukost?

Detta leder oss till den aktuella frågan.

Varför inkluderar vi inte frukost på alla hotell under våra resor till USA? Frukost är ju en så viktig del av den amerikanska kulturen?

Först och främst erbjuder ett stort antal hotell inte frukost, och på de platser som gör det är priset helt enkelt för högt i förhållande till det du får för dina pengar – vanligtvis är det en mycket enkel meny med en ”vanlig” bagel och enkla frukostprodukter. Och att frukost på hotellet är inte bara ett dyrt tillägg till priset på din resa – det betyder också att du kommer missa en viktig del av den amerikanska kulturen genom att INTE utforska frukostarna på de lokala kaféerna, restaurangerna eller liknande.

I närheten av ditt hotell kommer du att hitta en mängd olika frukostalternativ som är mycket mer spännande och utsökta än den enkla bagel och de vanliga frukostprodukter som ofta utgör frukosten på hotellet. Att äta ute kan både vara billigare och ge dig en autentisk upplevelse av den lokala kulturen. Detta är ett bra sätt att träffa lokalbefolkningen och uppleva den autentiska frukostkultur som är djupt rotad i amerikanernas hjärtan.

Bara så att du vet, så inkluderar vissa hotell i våra program en kontinental frukost i rumspriset (en tjänst som du då inte betalar extra för). På dessa hotell kommer frukosten naturligtvis att ingå i priset för din resa.

Så, var kan jag äta frukost?

Ensamt café mitt ute i ingenstans på Route 66 i USA

Alternativen när man vill njuta av en god frukost i USA är nästan oändliga. Oavsett var du befinner dig i USA kommer det att finnas något för alla.

Om du letar efter en autentisk amerikansk upplevelse, kan du besöka en av de många diners som finns över hela landet. De serverar klassiska amerikanska frukosträtter som bacon, ägg, pannkakor och nybryggt kaffe hela dagen.

Om du istället letar efter något snabbt och enkelt, erbjuder kedjor som Wendy’s, IHOP, McDonalds och Taco Bell mer moderna frukostalternativ som bagels eller snabbmatsfrukost som frukostburgare och burritos.

Om du vill ha en fräschare och trendigare frukost, kan du prova kaféer som specialiserar sig på smoothieskålar, avokadotoast och ekologiskt kaffe. Dessa platser finns ofta i de trendiga stadsdelarna i de stora städerna.

Och om du känner dig lite äventyrlig, varför inte prova en lokal matvagn? Många av dem erbjuder innovativa och läckra frukostalternativ som återspeglar det lokala köket, som till exempel kan vara inspirerat av Mexiko.

Oavsett vad du föredrar hittar du en mängd olika frukostupplevelser i USA, vilket gör det värt att utforska området runt ditt hotell.

TourCompass – Från turist till äventyrsresenär

Se våra resor till USA nedan: