TRYGGHETSGARANTI - LÄS MER
StartsidanNyheter och researtiklarSevärdheter i Thailand

Sevärdheter i Thailand

2024-06-23
Visa alla inlägg

Kvinna tittar på ett tempel i Bangkok, Thailand

Thailand är en skattkammare full av underverk som bara väntar på att upptäckas!

Men vad bör man se i detta förtrollande land?

Här kan du få uppleva en fantastisk skärgård, livfulla städer och en rik kultur.

Vi har sammanställt en lista över 15 sevärdheter du bara måste besöka när du är i Thailand.

Bangkok

Bangkoks silhuett med utsikt över skyskrapor och tempel

Bangkok, Thailands livliga huvudstad, är en stad som aldrig sover.

Staden är känd för sin blandning av moderna skyskrapor, historiska tempel och livliga marknader, vilket gör att alla besökare får en unik upplevelse. Här kan du utforska klassiska sevärdheter som Grand Palace, templen Wat Phra Kaew och Wat Arun och den livliga Chatuchak Weekend Market.

Med sin utsökta gatumat och världsberömda restauranger är Bangkok även ett paradis för matälskare.

En rundresa i Thailand är (nästan) ofullständig utan ett besök i Bangkok, vars kultur, historia och spännande sevärdheter gör det till en av de mest besökta städerna i världen.

Dödens järnväg och floden Kwai

Dödens järnväg i Thailand

I Kanchanaburi, som ligger strax nordväst om Bangkok, hittar du två platser som spelar en stor roll i Thailands historia: Dödens järnväg och floden Kwai.

Järnvägen, officiellt känd som Thailand-Burma Railway, byggdes under andra världskriget av krigsfångar och tvångsarbetare som arbetade under brutala förhållanden, vilket gav bron dess dystra namn. Besökare kan utforska Hellfire Pass och krigskyrkogården Kanchanaburi för att lära sig mer om denna tragiska period i historien.

Vid floden Kwai hittar du den berömda bron som spelade en nyckelroll i filmen ”Bron över floden Kwai.” Området erbjuder en kombination av historia och vackra landskap, och här kan du åka på båtturer, besöka museer och utforska historiska händelser.

Nationalparken Khao Sok

Segelbåt på Cheow Lan Lake i Khao Sok, Thailand

Nationalparken Khao Sok är en av Thailands äldsta och mest välbevarade nationalparker.

Parken ligger i Surat Thani-provinsen i södra Thailand och bjuder på en unik kombination av regnskog, kalkstensklippor och floder.

Här kan besökare gå på guidade vandringar, segla på sjön Cheow Lan och uppleva det rika djurlivet, vilket inkluderar elefanter, tapirer och cirka 400 olika fågelarter.

Parken är en perfekt plats för naturälskare som vill utforska Thailands mångsidiga flora och fauna i hisnande omgivningar.

Thailands tempel

Det vita templet i Chiang Rai

Thailands tempel, kända som ”wats”, har en central roll i landets kultur och religion. Det finns faktiskt mer än 40 000 tempel i Thailand, och 30 000 av dem används än idag.

Thailands tempel varierar i stil och storlek, med allt från små bytempel till stora, historiska komplex. Ett av de mest kända templen är Wat Phra Kaew i Bangkok, även känt som Smaragdbuddhans tempel. Det ligger i det magnifika Grand Palace och inrymmer den berömda smaragdbuddhan.

Längre norrut, i Chiang Mai, hittar du Wat Phra That Doi Suthep, som ligger på en bergstopp med fantastisk utsikt över staden. Detta tempel är en viktig plats för pilgrimsvandringar och är känt för sin gyllene stupa.

I Chiang Rai finns Wat Rong Khun, eller det vita templet, byggt av den lokala konstnären Charlermchai Kositmchai år 1997, som har ett rent sagolikt utseende.

De thailändska öarna

Översikt över små thailändska öar

Thailands öar är kända för sina fantastiska stränder, sitt kristallklara vatten och sin avslappnade atmosfär.

Varje ö har sin egen unika charm och lockar till sig olika typer av resenärer. Phuket, Thailands största ö, är känd för sina livliga strandstäder; Koh Samui bjuder på vackra stränder och möjlighet att utforska andra spännande sevärdheter, såsom Big Buddha Temple; och Koh Ngai är en liten obebodd ö som är perfekt när man bara vill koppla av.

Thailands öar bjuder på något som passar alla – oavsett om du vill kombinera din tid på öarna med livfulla städer eller bara njuta av lugna dagar vid strandkanten.

Ayutthaya

Wat Phra Si Sanphet-templet i Ayutthaya

Ayutthaya är en historisk stad norr om Bangkok, som fungerade som huvudstad i det siamesiska kungariket från 1350 till 1767.

Staden är känd för sina imponerande ruiner och arkeologiska underverk, vilka är samlade i Ayutthaya Historical Park, som också finns på UNESCOs världsarvslista.

Besökare kan också utforska antika tempel som Wat Mahathat, där det ikoniska Buddhahuvudet är omgivet av trädrötter, och Wat Chaiwatthanaram med sina majestätiska torn.

Ayutthaya erbjuder en fascinerande inblick i Thailands rika historia och kultur och är ett absolut måste för dig som älskar historia och kultur.

Thailändsk mat

Pad Thai tillagas vid ett gatuköksstånd i Thailand

Thailändsk mat är känd över hela världen för sin smakrika och aromatiska blandning av söta, sura, salta och kryddiga smaker.

Ett besök är inte komplett utan en djupdykning i den lokala matkulturen, vilken kännetecknas av färska lokala ingredienser som citrongräs, galangal, kokosmjölk och olika örter.

Traditionella rätter som Pad Thai, Tom Yum-soppa och grön curry är älskade både lokalt och internationellt.

Gatumat är en viktig del av matkulturen, och du hittar ett brett utbud av rätter på de många matmarknaderna och gatustånden runt om i landets städer.

Chiang Mai

Man går uppför en trappa vid Doi Suethep i Chiang Mai

Chiang Mai, som ligger i Thailands bergiga norra delar, är landets näst största stad, och den är känd för sin avslappnade atmosfär och sitt rika kulturarv.

Staden var den andra huvudstaden i kungariket Lanna mellan 1296 och 1558, när den föll och erövrades av grannlandet Myanmar. Men den siamesiska kungen Taksin körde ut Myanmar ur Chiang Mai år 1774, och staden har varit en del av Thailand sedan dess. Därmed finns det otroligt mycket historia att utforska när du besöker Chiang Mai.

Chiang Mai erbjuder några spännande sevärdheter och är känd för historiska tempel som Wat Phra That Doi Suthep, vilket erbjuder en fantastisk utsikt över staden från dess bergstopp, och Wat Chedi Luang, som ligger i hjärtat av gamla stan.

Chiang Mai är också ett centrum för traditionella hantverk och marknader, inklusive den populära nattmarknaden och söndagsmarknaden, där du kan hitta lokalt producerade varor och souvenirer.

Staden är en utmärkt utgångspunkt om man vill ge sig ut på äventyr i naturen, med möjligheter att vandra, besöka det fascinerande elefantreservatet Changchill och utforska närliggande bergsbyar.

Med sin blandning av traditionell kultur och vackra omgivningar är Chiang Mai ett unikt resmål som lockar både kultur- och naturentusiaster.

Elefantreservatet Changchill

Elefant på ChangChill Elephant Reserve i Chiang Mai

Changchill i Chiang Mai är ett elefantreservat som fokuserar på etiska djurupplevelser.

Sedan 2007 har reservatet fungerat som ett helt elefantvänligt skyddsområde med stöd från World Animal Protection. Platsen är avsedd att ge elefanter ett liv som ligger så nära deras naturliga tillstånd som möjligt.

I stället för att rida på elefanterna eller titta på dem när de uppträder, har besökare möjlighet att observera dem på avstånd när de rör sig i sin naturliga livsmiljö.

Changchill fokuserar på att utbilda besökare om elefanters beteende och bevarande med hjälp av guidade turer och informativa presentationer.

Thailändska marknader

Flytande marknad utanför Bangkok, Thailand

Marknader i Thailand är livfulla och färgglada tillställningar där både lokalbefolkningen och besökare kan hitta allt från färsk frukt och grönsaker till kläder, hantverk och gatumat.

Chatuchak Weekend Market i Bangkok är en av världens största marknader med tusentals stånd som säljer en mängd olika varor.

Du kan också uppleva nattmarknader som Chiang Mai Night Bazaar, vilken är känd för sin unika atmosfär och erbjuder en mängd olika typer av mat, souvenirer och lokalt hantverk.

Flytande marknader, som Damnoen Saduak eller Tha Kha, som ligger cirka 100 km väster om Bangkok, bjuder också på en unik upplevelse, och här säljer handlare sina varor från båtar som flyter i kanalerna. Dessa marknader är en viktig del av den nationella kulturen och erbjuder en autentisk inblick i det dagliga livet i Thailand.

Chiang Rai

Den gyllene triangeln i Chiang Rai

Chiang Rai, som ligger i norra Thailand, norr om Chiang Mai, är känt för sina unika tempel och vackra omgivningar.

Staden grundades 1262 av kung Meng Rai och var den första huvudstaden i kungariket Lanna fram till 1296, då Chiang Mai övertog titeln som huvudstad.

Staden är känd för sina fantastiska tempel, såsom det ovannämnda vita templet, Wat Rong Khun, som är känt för sin moderna, sagolika arkitektur och detaljerade konstverk, och det blå templet, Wat Rong Suea Ten, med sina vackra blå nyanser och invecklade mönster. Chiang Rai är också en bra utgångspunkt om man vill utforska den gyllene triangeln, där Thailand, Laos och Myanmar möts, och ta del av områdets historia och kultur.

Nationalparken Khao Yai

Haew Suwat vattenfall i Khao Yai nationalpark, Thailand

Nationalparken Khao Yai är en av Thailands mest besökta nationalparker, och den ligger cirka 200 km nordost om Bangkok.

Parken täcker ett område på över 2000 kvadratkilometer och erbjuder varierad natur med täta regnskogar, gräsmarker och imponerande vattenfall som Haew Narok och Haew Suwat.

Khao Yai bjuder också på ett rikt djurliv, vilket inkluderar elefanter, varaner, ormar, gibboner och många olika typer av fågelarter.

Besökare kan ge sig ut på vandringar, titta på vilda djur och njuta av fantastisk utsikt från flera olika utkikspunkter. Parken är också känd för sina många vandringsleder, vilket gör den till en populär destination för naturälskare och äventyrare.

Sukhothai

Wat Mahathat-templet i Thailand

Sukhothai är en av Thailands viktigaste historiska städer och var den första huvudstaden i det första självständiga thailändska riket på 1200-talet.

Stadens främsta sevärdhet är Sukhothai Historical Park, vilken finns med på UNESCOs världsarvslista. Här kan besökare utforska en mängd välbevarade ruiner, inklusive majestätiska tempel och Buddhastatyer som Wat Mahathat och Wat Si Chum.

Sukhothai erbjuder en unik möjlighet att djupdyka i Thailands tidiga historia och uppleva dess kulturarv på nära håll.

Parken är också utspridd över ett stort område med vackra trädgårdar och sjöar, vilket gör den perfekt för cykelturer om man vill ha en mer aktiv semester.

Songkran-festivalen

Gyllene Buddha sprutas med vatten under Songkran-festivalen i Thailand

Songkran-festivalen är Thailands traditionella nyårsfirande, och det äger rum varje år från 13 till 15 april.

Festivalen är känd för sina livliga vattenkrig, där både lokalbefolkningen och besökare kastar vatten på varandra som en symbol för rengöring och nystart.

Förutom vattenkrigen inkluderar firandet religiösa ceremonier där människor besöker tempel för att be och delta i ritualer som att hälla vatten över Buddhastatyer och äldre släktingar för att visa respekt.

Songkran är en festlig och färgstark händelse som uttrycker glädje och kulturell tradition, vilket gör den till en unik upplevelse för alla som besöker Thailand under denna tid.

TourCompass – Från turist till äventyrsresenär

Se våra resor till Thailand nedan: