TRYGGHETSGARANTI - LÄS MER
021-372 07 99
Öppet idag kl 10 - 16 | Se öppettider
StartsidanNyheter och researtiklarSongkran 2025 – Guide till Thailands nyår

Songkran 2025 – Guide till Thailands nyår

2018-03-19  |  uppdaterad: 2024-04-22
Visa alla inlägg

Vattenkrig

Vatten, vatten och åter vatten.

Det är huvudingrediensen i det thailändska nyårsfirandet, som också kallas ”Songkran”.

Vattenpistoler i olika storlekar, elefanter som sprutar vatten på folk och lastbilar fyllda med vatten är bara några saker som du kan uppleva under firandet.

Om du ger dig ut utanför hotellets fyra väggar kan du vara stensäker på att bli blöt. När du sedan träffas av en vattendusch och alla dina kläder genomdränkts får du höra:

”Sah-wah-dee pee mai”, för att visa att det är på skoj.

Frasen betyder gott nytt år!

När är det thailändska nyåret?

Det thailändska nyåret firas 13–15 april 2025.

Precis som det kinesiska nyåret är det en helgdag för thailändarna, och firandet håller ofta på i upp till en hel vecka.

Från början firades det thailändska nyåret vid olika tidpunkter, då det följde månkalendern, men i dag är det officiella startskottet fastställt till 13 april varje år.

Vattenfestivalen är den viktigaste helgdagen på året, och många familjedrivna verksamheter och butiker har stängt under firandet.

Vad är Songkran?

Songkran är det årliga nyårsfirandet i Thailand.

Runt om i världen är det thailändska nyåret känt för att vara världens största vattenkrig. Men för thailändarna är firandet mycket mer än så.

Songkran-firandet är årets största folkfest och en buddhistisk tradition. De färgsprakande festligheterna har därför också en mycket stor kulturell och religiös betydelse och gamla buddhistiska seder är fortfarande en viktig del av firandet.

Nyårsfesten handlar om att säga farväl till det gamla årets dåliga minne och hälsa lyckan och det nya året välkomna. Och för att göra det använder thailändarna vatten.

Songkran är också en familjehögtid och många thailändare åker hem till sin födelseort och firar det nya året tillsammans med sina nära och kära.

Hur firas Songkran-festivalen?

Vatten i handen

Songkran är en färgsprakande fest, där det thailändska folkets livsglädje går i full blom.

Innan firandet inleds är det tradition att vårstäda hemmet. Thailändarna gör rent för att tvätta bort årets olycka och hälsa det nya årets lycka välkommen.

De första dagarnas traditioner

De två första dagarna under högtiden förknippas med särskilda traditioner.

Den första dagen av Songkran-firandet är till för att ära de äldre thailändarna. Dagen kallas Rod Nam Dum Hua (på thai: รดน้ำดำหัว), och traditionsenligt häller barnen parfymerat vatten i händerna på de äldre. Detta visar deras ödmjukhet inför de äldre, och att de önskar dem allt gott. När de häller vattnet över de äldres handflator ber barnen dem också om deras välsignelse.

Den andra dagen av firandet går i familjens tecken och kallas den nationella familjedagen (på thai: วันครอบครัวแห่งชาติ). Det viktigaste den här dagen är att vara med sin familj. Familjen tillbringar dagen med fokus på närvaro och glädje i varandras sällskap.

Vattenfestival och vattnets betydelse

Buddha

Gemensamt för nästan alla delar av Songkran-firandet är vatten, som under nyårsfesten är synonymt med rening och en ny början.

Vatten spelar alltså en mycket speciell roll. Vattnet används dels under vattenfestivalen, världens största vattenkrig, och som festligheterna i modern tid blivit synonymt med. Men även om många kanske bara tänker på vattnet som ett roligt inslag i firandet, har vattnet också en viktig rituell betydelse.

Vattnet används till att spruta på familjemedlemmar, vänner och bekanta, men också på folk man inte känner. Den blöta traditionen är en symbol för att önska bort allt dåligt som skett och välkomna det goda.

Men det är inte bara människor som får vatten på sig under högtiden. Det får även buddhastatyerna. Såväl i hemmen som i templen häller thailändarna parfymerat vatten på buddhastatyerna. Det är en viktig del av det religiösa firandet, som kallas för Song Nam Phra (på thai: สรงน้ำพระ). Det optimala för en nyårsfirande thailändare är att besöka nio tempel inom loppet av festdagarna under Songkran.

Vilka andra traditioner förekommer under Songkran?

Utöver de många traditioner som förknippas med vatten firar thailändarna också det nya årets entré med en vit pasta, vita band och genom att bistå munkarna.

Det är tradition att thailändarna ger munkarna mat. Det ger befolkningen som en offergåva eller allmosa till munkarna. En viktig del av Songkran är nämligen att ge till dem som behöver det.

Det är också kutym att knyta ett vitt band runt en annan persons handled, samtidigt som man ber en bön för den man knyter bandet runt. Det är en symbol för att man önskar personen lycka.

Dessutom stryker thailändarna också en vit pasta på varandra, för att hålla dåligheter borta och ge skydd.

När Songkran står för dörren klär sig thailändarna i färgglada kläder och utser årets ”Miss Songkran”, samtidigt som en mängd festligheter pågår runt hela landet.

Songkran är festernas fest i Thailand.

Var kan man fira thailändskt nyår?

Silom

Nyårsfirandet kan upplevas över nästan hela Thailand. Till exempel bjuder Chiang Mai i norra Thailand in glada människor till livliga nyårsfester, huvudstaden Bangkok hälsar dig välkommen till Songkran på bland annat gatan Silom, som är 5 km lång, och även runt om i övriga landet finns det mängder av möjligheter att uppleva nyårsfirandet på nära håll.

Man passa dig! Utlänningar är populära måltavlor när unga thailändare sprutar vatten. De älskar nämligen att retas. Så räkna med att du kommer att bli blöt om du ger dig ut bland festligheterna.

April, när Songkran firas, är en av landets varmaste månader, men eftersom landet är stort varierar detta något. Beroende på var du vill uppleva nyår i landet kan du läsa om klimatet här.

Bangkok

Thailands huvudstad har en hel del att bjuda på när det gäller nyårsfesten. Den långa gatan Silom bjuder på ett virrvarr av färger och vattenkaskader. Thailändarna tar med allt de har som kan användas för att spruta vatten med. Du kan uppleva festligheterna från ovan om du befinner dig på BTS Sky Walk, där man har överblick över gatan.

Backpackergatan Khao San Road är en häftig upplevelse under nyårsfirandet. Och här kan du vara stensäker på att bli helt genomblöt. Vattnet flyger kors och tvärs, och ingen kommer undan.

Om du vill ha en mer autentisk upplevelse av Songkran kan du åka till Phra Pradaeng-distriktet. I kvarteret, där thai raman-befolkningen bor, hålls det inte bara vattenlekar, utan också bland annat dans, flaggceremonier och blomsterparader.

Chiang Mai

Chiang Mai kan vara en av de bästa platserna för att uppleva Songkran. Festen hålls i Chiang Mais gamla stadsdel under ungefär en vecka och utöver fyllda vattenpistoler, färgglada parader och festglada människor bjuder staden också på ett mer högljutt firande. I norra Thailand firas nyåret nämligen också med krut. Krutet skjuts upp mot den öppna himlen som en signal för att olyckan ska försvinna.

När munkarna i norra Thailand går till templet under Songkran-dagarna tar de med sig en påse med sand. Sanden, som symboliserar allt gammalt damm munkarna har samlat på sig under året, används sedan för att bygga stupor. Stuporna dekoreras med flaggor till Buddhas ära.

Firandet i andra delar av Thailand

Du kan uppleva Songkran på så gott som alla platser i Thailand. I vissa av de mindre städerna kan du högst troligtvis uppleva ett lite mer autentiskt nyårsfirande med större fokus på de rituella aspekterna, än på det stora vattenkriget.

I staden Kanchanaburi kan du till exempel uppleva en unik Songkran-tradition: processionen med bivaxljus. Den är unik för regionen, där du också kan se en utställning om traditionen i fråga.

Processionen är höjdpunkten för nyårsfirandet i Kanchanaburi.

Vill du uppleva vattenfestivalen 2025?

Flag Chiang Mai

Om du vill uppleva Thailand under årets kanske gladaste, varmaste och blötaste högtid, ska du besöka de sydostasiatiska landet under dagarna kring 13–15 april.

Det är en tid med fest och färg runt varje gatuhörn!

Se våra resor till Thailand nedan:

TourCompass – Från turist till äventyrsresenär