TRYGGHETSGARANTI - LÄS MER

Öar i Thailand

2024-08-25
Visa alla inlägg

Översiktsbild från Phuket i Thailand

Thailand är hem till några av världens vackraste öar, och var och en har sin egen unika charm.

Men vilka öar har exakt det du vill uppleva under en resa till Thailand?

Thailand har mer än 1400 olika öar, så det kan vara lite av en djungel att navigera bland dem. Var och en erbjuder en mängd olika upplevelser, oavsett om du letar efter äventyr, avkoppling eller vill kombinera din strandsemester med kulturupplevelser.

Kolla in vår guide till tio thailändska öar nedan.

Phuket – Thailands största ö

Stora Buddha blickar ut över Phuket

Phuket, i sydvästra Thailand, är landets största ö, och den är känd för sina vita sandstränder och det kristallklara vattnet.

Du kan till exempel koppla av på den vita sanden på Phukets mest kända strand, Kata Beach, eller njuta av lugnet på den lugnare Kamala Beach på Phukets västkust.

Förutom några av Thailands bästa stränder erbjuder ön ett brett utbud av aktiviteter med allt från snorkling och dykning till kulturella upplevelser, såsom besök i tempel och den charmiga gamla stadsdelen i Phuket.

Du kan också se fram emot att få utforska kulturella skatter på ön, såsom Wat Chalong Temple och den imponerande stora Buddhan, vilka båda erbjuder en inblick i öns andliga historia.

Ön är för personer som:

  • Vill utforska många olika stränder.
  • Njuta av simning och vattenaktiviteter.
  • Njuta av kulturella utflykter.

Koh Samui

Mae Nam-stranden på Koh Samui

Koh Samui är den näst största ön i Thailand, och den ligger i den sydöstra delen av landet. Ön är känd för sina palmfyllda stränder och regnskogstäckta berg.

En resa till Koh Samui är inte komplett utan att man får uppleva Koh Samuis vackra stränder, som Chaweng Beach, vilken är den mest populära stranden på ön, och de lugnare paradisstränderna Bo Phut och Mae Nam Beach.

Koh Samui har också flera välkända landmärken som är väl värda att utforska. Du kan till exempel utforska Big Buddha Temple, Wat Khunaram och Na Muang Waterfalls.

Oavsett om du letar efter lugn, kultur eller spänning har Koh Samui mycket att erbjuda.

Ön är för personer som:

  • Vill ha en blandning av lyx och avkoppling vid stranden.
  • Vill uppleva vacker natur.
  • Gärna vill utforska intressanta tempel.

Koh Pha-ngan

Stranden Thong Nai Pan på Koh Phangan

Koh Pha-ngan är känd för sina vackra vikar och stränder, frodiga djungler och charmiga fiskebyar. Ön ligger i den södra delen av Thailandviken i provinsen Surat Thani i sydöstra Thailand.

Ön har många små vikar som du kan åka båt till och uppleva de vackraste sandstränderna omgivna av palmer och klippor, såsom de fridfulla oaserna Thong Nai Pan Yai Beach och Mae Haad Beach, vilka båda är perfekta för dig som vill ha lite avkopplande tid på stranden.

Ön har också en vacker djungel som erbjuder mängder av naturupplevelser. Här kan du till exempel vandra upp till Phaeng Yai Waterfall, vilket är ett stort vattenfall mitt i djungeln där du till och med kan ta ett dopp i det friska, porlande vattnet.

På Koh Phangan anordnas också populära Full Moon-fester. Observera dock att dessa äger rum på den sydligaste delen av ön, långt ifrån där du kommer att bo när du reser med TourCompass.

Ön är för personer som:

  • Vill utforska dolda stränder i de många små vikarna.
  • Letar efter spännande naturupplevelser.
  • Tycker om att utforska stränder och vandringsleder som ligger utanför turiststråken.

Koh Ngai

Vacker strand och klart väder på Koh Ngai

Koh Ngai, även känd som Koh Hai, är en mindre känd pärla som ligger i provinsen Krabi i den sydvästra delen av Thailand.

Koh Ngai har inga permanenta invånare. Förutom några resorter, samt ett par restauranger och loungebarer, består ön huvudsakligen av djungel och klippor. Därför erbjuder ön också en lugnande upplevelse, där avkoppling och naturupplevelser är huvudfokus.

Denna lilla ö erbjuder orörda stränder och en fantastisk miljö, vilket gör den perfekt för dig som är på jakt efter lugn och eftertanke. Med sitt klara vatten och rika marina liv är Koh Ngai också perfekt för snorkling.

Ön är för personer som:

  • Vill ha en lugn upplevelse på avstånd från de mer populära öarna.
  • Vill snorkla och utforska havet under ytan.
  • Uppskattar vacker natur.

Koh Mook

Smaragdgrotta på Koh Mook

Koh Mook, även känd som Pearl Island, är en dold skatt som ligger i den södra Trangprovinsen i sydvästra Thailand.

På Koh Mook hittar du Pearl Beach. Stranden är känd för sin vita sand och sitt kristallklara vatten som gnistrar som pärlor när solen reflekteras. Men ön är förmodligen mest känd för smaragdgrottan. Smaragdgrottan är en hemlig lagun som endast kan nås via en 80 meter lång tunnel som går från havet utanför.

Koh Mook erbjuder en traditionell, lokal upplevelse med en avslappnad atmosfär som du inte får på de mest populära öarna.

Ön är för personer som:

  • Vill ha unika naturupplevelser, såsom smaragdgrottan.
  • Drömmer om att uppleva en lokal och traditionell öatmosfär.
  • Uppskattar snorkling och vackra klippor längs kusten.

Koh Lanta Yai

Lokala bönder på Koh Yao Yai

Koh Lanta Yai är känd för långa stränder, lokala restauranger och avkopplande atmosfär. Ön ligger i provinsen Krabi i den sydvästra delen av Thailand.

Relax Beach i synnerhet är en av de stränder du bör besöka när du är på Koh Lanta Yai. Stranden lever upp till sitt namn, och den är perfekt för dig som vill ta det lugnt i vackra omgivningar.

Ön är populär bland familjer på grund av sitt lugna, grunda vatten, och den är känd för sin vackra fauna och flora, både över och under vattenytan.

På ön kan du till exempel uppleva Lantas gamla stadsdel, en fiskeby på östkusten, där du kan prata med och träffa lokalbefolkningen.

Ön är för personer som:

  • Letar efter en familjevänlig destination.
  • Vill träffa lokalbefolkningen.
  • Letar efter en balanserad blandning av avkoppling och lättillgängliga aktiviteter.

Koh Yao Yai

Barn som leker på stranden på Koh Yao Yai

Koh Yao Yai ligger i Phang Nga Bay mellan Phuket och Krabi i sydvästra Thailand.

Ön är känd för sin avslappnade atmosfär, en traditionell livsstil och vackra landskap.

Den är perfekt för dig som letar efter en mer autentisk thailändsk upplevelse, för här får du verkligen chansen att träffa lokalbefolkningen. Ön får inte lika många besök som många andra öar i Thailand.

Ön är för personer som:

  • Vill fördjupa sig i det lokala livet och den lokala kulturen.
  • Föredrar lugna omgivningar.
  • Älskar att utforska pittoreska landskap på cykel eller till fots.

Koh Kood

Människor som kopplar av i vattnet på stranden på Koh Kood

Koh Kood, även känd som Ko Kut, är en ö i östra Thailand som är känd för sina lugna stränder och orörda regnskogar.

På Koh Kood kan du bland annat uppleva fantastiska vattenfall, som Klong Chao och Ao Salad, där du kan simma och njuta av den omgivande naturen.

Till skillnad från andra thailändska öar av samma storlek har Koh Kood inte så många hotell och städer. Detta innebär att naturen och avkopplande upplevelser är den viktigaste attraktionen, eftersom ön har större områden med orörd natur än andra liknande öar.

Ön är för personer som:

  • Vill uppleva orörd natur.
  • Vill besöka en ö med färre invånare.
  • Tycker om kajakpaddling, snorkling och att utforska vattenfall.

Koh Chang

Solnedgång och regnskog på Koh Chang

Koh Chang, som ligger nära gränsen till Kambodja i östra Thailand, är den tredje största ön i landet, och den är känd för sin vilda, orörda natur.

Ön har regnskogar, vattenfall och en mängd olika vilda djur. Stränderna varierar från livfulla till avlägsna, så det finns något för alla.

På Koh Chang finns också vackra vattenfall som Khlong Phlu och Than Mayom, där besökare kan simma och njuta av den vackra naturen. Många av naturupplevelserna kan kombineras med trekking och vandring om du vill uppleva Thailands naturliga miljöer på nära håll.

Ön är för personer som:

  • Är naturälskare och gillar att uppleva naturen till fots.
  • Letar efter varierade upplevelser med allt från avkopplande stränder till äventyrsutflykter.
  • Föredrar en mer jordnära ödestination.

Koh Samet

Par som håller varandra i handen på stranden på Koh Samet

Koh Samet ligger i provinsen Rayong i östra Thailand. Ön ligger cirka fyra timmars bilresa från Bangkok, vilket gör den till en populär helgdestination eller tillflyktsort för folk i huvudstaden.

Inga vilda aktiviteter äger rum på Koh Samet, men om du vill ha några lugna dagar i vackra omgivningar är detta den perfekta platsen att vara på!

Ön erbjuder vackra stränder, kristallklart vatten och en avslappnad atmosfär. En av öns finaste stränder är Ao Prao Beach. Här hittar du en strand med grunt, varmt vatten och mängder av fiskar, vilket gör att den är perfekt om du vill snorkla och utforska det marina livet.

Ön är för personer som:

  • Vill ha en paus från Bangkok.
  • Uppskattar fina sandstränder.
  • Föredrar ett urval av både lugna och livliga strandområden.

Vill du utforska Thailands öar?

Oavsett vilken typ av ö-äventyr du drömmer om har Thailand utan tvekan en ö eller två som du kommer att älska.

Det kan till och med vara svårt att välja mellan alla de fantastiska paradisliknande öarna.

Med en öluffning i Thailand kan du som tur är besöka flera av Thailands unika öar under en och samma resa och uppleva allt från lokal kultur till tropisk natur.

Se våra resor till Thailands öar nedan:

TourCompass – Från turist till äventyrsresenär