TRYGGHETSGARANTI - LÄS MER
StartsidanNyheter och researtiklarDe bästa stränderna i Thailand

De bästa stränderna i Thailand

2024-07-07
Visa alla inlägg

Phra Nang Beach i Krabi, Thailand

Drömmer du om att resa till Thailand och uppleva några av landets unika stränder?

Thailands öar och kustlinje bjuder på unika och pittoreska stränder som är perfekta för både avkoppling och äventyr. Så oavsett om du letar efter en helt ostörd strandupplevelse eller en mer aktiv semester, har de thailändska stränderna något för dig.

Läs våra guider till Thailands bästa stränder nedan

Kata Beach, Phuket

Översiktlig vy från Kata Beach på Phuket, Thailand.

Kata Beach ligger på Phukets sydvästra kust och är en av de mest kända stränderna på hela ön. Kata Beach består faktiskt av två stränder: Kata Yai, den ”stora” stranden, och Kata Noi, den ”lilla” stranden. Tillsammans bjuder de två stränderna på 1,5 kilometer gyllene sandstrand.

Kata Beach är en favorit bland både familjer och par, och den är känd för sina natursköna omgivningar. Stranden är perfekt för att både simma och sola.

Mellan maj och oktober erbjuder Kata Beach bra vågor för surfing, och det finns surfskolor för både nybörjare och erfarna surfare. Under årets återstående månader är havet på Kata Beach istället utmärkt för snorkling.

Längs stranden hittar du ett brett utbud av restauranger, kaféer och butiker som erbjuder lokala delikatesser och souvenirer.

Chaweng Beach, Koh Samui

Solstolar i gyllene ljus på Chaweng Beach på Koh Samui, Thailand.

Chaweng Beach är Koh Samus mest populära strand.

Stranden har över sju kilometer mjuk, vit sand och kristallklart vatten, vilket gör den perfekt för både avkoppling och vattensporter – för de som vill ha lite mer aktivitet.

Under dagen kan besökare paddla kajak, hyra vattenskoter och spela beachvolleyboll, medan kvällarna bjuder på en festlig atmosfär och underhållning.

Med sina många bekvämligheter och energiska atmosfär är Chaweng Beach en populär strand för alla åldrar.

Ao Nang Beach, Krabi

Solnedgång vid Ao Nang Beach i Krabi, Thailand

Ao Nang Beach i Krabi, som ligger på fastlandet i sydvästra Thailand, är ett populärt resmål som är känt för sina spektakulära naturliga omgivningar och praktiska läge nära både staden och flygplatsen.

Stranden har fin, vit sand och klart vatten som kantas av stora kalkstensklippor.
Ao Nang Beach är ett nav för aktiviteter som öluffning, kajakpaddling och dykning. Det finns också en uppsjö av restauranger, butiker och barer längs stranden.

Kamala Beach, Phuket

Vacker solnedgång vid Kamala Beach på Phuket, Thailand.
Kamala Beach är en fridfull oas på Phukets västkust. Stranden lockar särskilt familjer och de som letar efter en något lugnare solsemester.

Stranden är känd för sin mjuka, gyllene sand och sitt vackra vatten, och det är särskilt barnvänligt under högsäsongen mellan november och april, när havet är lugnt och klart. Det finns också goda möjligheter till snorkling, särskilt i den södra änden av stranden.

En av de största attraktionerna på Kamala Beach är den fantastiska solnedgången, vilken målar himlen i vackra nyanser av orange och rosa varje kväll. Längs havet hittar du ett bra utbud av restauranger och kaféer där du kan njuta av läckra thailändska rätter.

Thong Nai Pan Beach, Koh Phangan

Thong Nai Pan-stranden på Phuket, Thailand sett från ovan

Thong Nai Pan Beach är en fridfull oas i den nordöstra delen av ön Koh Phangan.

Thong Nai Pan Beach består faktiskt av två vackra stränder: Thong Nai Pan Noi och Thong Nai Pan Yai. Dessa två vikar erbjuder vit sand och kristallklart vatten som omges av gröna berg, vilket skapar en idyllisk miljö för detta fantastiska paradis. Och om du tycker om att vakna tidigt, kan du njuta av en helt unik soluppgång över havet.

Thong Nai Pan Noi (nord) är den mindre av de två stränderna, och den är känd för sin intima atmosfär och sina lyxiga resorter. Thong Nai Pan Yai (syd) är större och har en mer avslappnad atmosfär, samt mysiga strandbarer och restauranger där du kan smaka på läckra thailändska rätter.

Thong Nai Pan Beach bjuder sina besökare några lugna stranddagar med avkoppling i skuggan av palmerna. Oavsett om du besöker den norra eller södra delen av stranden kommer du hitta en perfekt plats att ladda upp batterierna och njuta av den orörda skönhet som Koh Phangan har att erbjuda.

Mae Nam Beach, Koh Samui

Palmträd på Mae Nam Beach på Koh Samui i Thailand.
Mae Nam Beach på Koh Samui är ett fridfullt paradis i vackra omgivningar.

Stranden ligger på öns norra kust och har flera kilometer med fin, gyllene sand och klart, blått vatten.

Mae Nam Beach är känd för sin avslappnade atmosfär, där besökare kan njuta av solen i en lugn miljö långt från de mer populära områdena, medan de närliggande strandbarerna och restaurangerna serverar läckra lokala rätter och uppfriskande drycker.

Bo Phut Beach, Koh Samui

Bo Phut Beach på Koh Samui i Thailand.
Bo Phut Beach på Koh Samui är en charmig och lugn strand.

Stranden, som ligger på Koh Samuis norra kust, är känd för sin gyllene sand och sitt lugna vatten, och den erbjuder perfekta förutsättningar om man vill koppla av i ett par dagar.

På Bo Phut Beach finns också den berömda Fisherman’s Village, där besökare kan utforska traditionella thailändska hus, charmiga kaféer och traditionella marknader. På kvällen förvandlas området till en livlig gågata med lokala matstånd och butiker.

Bangsak Beach, Khao Lak, Phang Nga

Översiktsvy från Bang Sak Beach i Khao Lak i Thailand

Khao Lak är en by i provinsen Phang Nga, som ligger cirka 100 km norr om Phuket. Khao Lak består av flera sammankopplade strandområden som tillsammans utgör detta vackra, avkopplande paradis.

Till exempel kan du besöka Bangsak Beach, som är vackert omgiven av frodig, grön regnskog på ena sidan och det vackra, lugna vattnet på den andra. Längs stranden kan du också hitta bra lokala fisk- och skaldjursrestauranger.

Du kan tillbringa dina dagar med att koppla av på de honungsfärgade sandstränderna eller utforska området och uppleva livet under vattenytan. Området är faktiskt känt för de närliggande öarna som bjuder på perfekta förutsättningar för snorkling. Några av de mest kända öarna är Similan och Surin Islands, vilka erbjuder några av Thailands bästa undervattensupplevelser.

Phra Nang Beach, Krabi

Kalkstensklippor på Phra Nang Beach i Thailand.

Om du vill ha en helt ostörd strandupplevelse, måste du besöka Phra Nang Beach.

Stranden ligger på fastlandet i provinsen Krabi, men den är inte lika välbesökt som de större, mer populära stränderna. Den kan endast nås med båt eller via en promenad från Railay East Beach, som ligger cirka en kilometer bort.

På Phra Nang Beach kan du uppleva Princess Cave eller den mindre kända fladdermusgrottan, vilka båda är belägna på stranden. Här kan du utforska grottorna, som de lokala fiskarna anser vara en helig plats, där man tidigare har gjort offer i tron att det skulle leda till en bra fångst.

Relax Beach, Koh Lanta Yai

Solig dag på Relax Beach på Koh Lanta Yai i Thailand.

Ön Koh Lanta är den största ön i provinsen Krabi, och den täcker ett område på drygt 80 km2. Trots sin blygsamma storlek är ön fylld med vackra stränder. En av de bästa är Relax Beach.

Relax Beach lever upp till sitt namn helt och hållet och är ett avkopplande paradis som gör stranden till ett självklart val för dem som letar efter en lugn paus från vardagen hemma.

Stranden är en del av Long Beach, som är Koh Lantas mest kända strand, men den är lite avlägsen, vilket gör Relax Beach till en riktig dold pärla. Stranden erbjuder gyllene sand och lugnt vatten, och den är omgiven av palmer som ger naturlig skugga.

Längs stranden hittar du också några mysiga restauranger där du kan smaka på lokala delikatesser och njuta av färska kokosnötter. Relax Beach är relativt okänd, vilket innebär att det finns gott om utrymme för att njuta av det omgivande landskapet utan att störas. Den välkomnande atmosfären och vänliga lokalbefolkningen gör Relax Beach till ett bra ställe att koppla av och ladda upp batterierna.

Mae Haad Beach, Koh Phangan

Utsikt över Koh Ma från Mae Haad Beach på Koh Phangan i Thailand.
Mae Haad Beach på Koh Phangan är en riktig pärla belägen på öns nordvästra kust – en perfekt plats för dem som letar efter en lugn strandupplevelse. Stranden breder ut sig med 800 meter mjuk, vit sand, och den är omgiven av frodiga kullar på ena sidan och klart, turkosblått hav på den andra.

En av de saker som gör Mae Haad Beach så speciell är den naturliga sandbank som förbinder stranden med den lilla steniga ön Koh Ma. Vid lågvatten kan besökare gå från stranden över till Koh Ma, där de kan snorkla och utforska livet under vattenytan.

Mae Haad Beach har ett trevligt urval av strandbarer och restauranger där du kan köpa uppfriskande drycker och lokala specialiteter medan du njuter av den vackra utsikten över havet.

Pearl Beach, Koh Mook

Pärlstrand på ön Koh Mook i Thailand.
Pearl Beach (Hao Laem), som ligger på ön Koh Mook i provinsen Trang i sydvästra Thailand, är en dold pärla som verkligen lever upp till sitt namn. Stranden är känd för sin vita sand och sitt kristallklara vatten som gnistrar som pärlor i solen.

Pearl Beach sträcker sig ut på en smal halvö med kritvit sand och klart vatten på båda sidor, och allt skimrar i grönt, turkost och blått beroende på vilken sida du tittar på. Med sin fridfulla atmosfär och sina natursköna omgivningar är Pearl Beach den perfekta platsen att tillbringa några dagar i solen och njuta av Thailands vackra landskap.

För äventyrliga resenärer rekommenderar vi att du beger dig till Koh Mooks västkust för att besöka en av öns mest unika attraktioner: smaragdgrottan. Smaragdgrottan är en lagun som bara kan nås genom att simma genom en mörk tunnel. När du kommer fram, kommer du att befinna dig på en dold strand omgiven av höga klippväggar, där solljuset gör att vattnet glänser i smaragdgröna nyanser.

Ao Prao Beach, Koh Samet

Solnedgång och solstolar vid Ao Prao Beach på Koh Samet, Thailand.

Ao Prao Beach ligger på ön Koh Samet utanför kusten i den östra provinsen Rayong. Koh Samet ligger relativt nära Bangkok och är därför perfekt om man vill ha en paus från den livliga atmosfären i staden.

Sandstranden är omgiven av palmer, vilket gör det till en perfekt plats att uppleva idylliska Thailand.

Det grunda, varma vattnet och de många fiskarna i området gör Ao Prao Beach till en av de bästa platserna på ön om du vill snorkla under din vistelse.

Upplev Thailands bästa stränder:

TourCompass – Från turist till äventyrsresenär