TRYGGHETSGARANTI - LÄS MER

Vädret i Tanzania

2024-05-12
Visa alla inlägg

Zebror i Ngorongoro-kratern

En resa till Tanzania bjuder på allt från safari och bergsbestigning till solsemester och stadsliv.

I detta blogginlägg fördjupar vi oss i Tanzanias väder, härunder klimatet och de specifika säsongerna, och går igenom Tanzanias väder månad för månad.

Klimatet i Tanzania

Tanzania ligger söder om ekvatorn och har därför ett tropiskt klimat. Landet är dock stort och det är lokala variationer i klimatet, som bland annat påverkas av om du befinner dig i norr eller i söder, högt över havet eller vid kusten.

Till exempel är det generellt varmare i söder vid Nyerere nationalpark än i norr vid Serengeti nationalpark, trots att Nyerere ligger längre bort från ekvatorn. Det beror på att Serengeti nationalpark ligger mellan 920 och 1 850 meter över havet, medan Nyerere ligger 100 till 400 meter över havet.

Specifikt för Kilimanjaro

Vid Kilimanjaro beror temperaturerna inte på säsongerna, utan på höjden. Här kan temperaturerna gå från mycket kalla till mycket varma på samma dag, men de ändrar sig inte mycket från säsong till säsong.

Vid foten av Kilimanjaro är temperaturerna i genomsnitt 21 till 27 grader, medan temperaturerna på toppen av berget kan variera från minus 7 till minus 29 grader.

Väderstatistik: Vad kan du förvänta dig av Tanzaias väder?

Du kan förvänta dig varma och sköna dagstemperaturer i Tanzania med svalare kvällar och nätter, i synnerhet i norra Tanzania, året runt. Kusterna är som regel varma och fuktiga året runt, men annars följer säsongerna norra Tanzania.

Nedan kan du se väderstatistik för den norra delen (vid Serengeti) och den södra delen (vid Nyerere) av Tanzania samt på Zanzibar. Här kan du få en inblick i vilka temperaturer och nederbördsmängder Tanzania historiskt sett har haft och därför också vad du normalt kan förvänta dig.

Väderstatistik för Serengeti (norra Tanzania)

Väderstatistik för Serengeti Nationalpark: JAN FEB MAR APR MAJ JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
Genomsnitlig max. temperatur 28 28 28 26 25 25 25 26 27 28 27 27
Genomsnitlig min. temperatur 15 15 15 16 15 13 13 14 14 15 15 15
Genomsnitlig nederbörd (mm) 81 100 121 137 68 23 9 19 34 51 100 97

Väderstatistik för Nyerere nationalpark (södra Tanzania)

Väderstatistik för Nyerere Nationalpark: JAN FEB MAR APR MAJ JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
Genomsnitlig max. temperatur 31 31 31 30 29 28 27 28 29 31 32 32
Genomsnitlig min. temperatur 21 21 21 20 19 17 17 17 19 20 21 21
Genomsnitlig nederbörd (mm) 203 184 231 216 58 9 5 5 10 27 75 160

Väderstatistik för Zanzibar

Väderstatistik för Zanzibar: JAN FEB MAR APR MAJ JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
Genomsnitlig max. temperatur 30 31 31 29 28 27 27 28 29 30 30 30
Genomsnitlig min. temperatur 26 26 26 25 24 23 23 22 23 24 24 25
Genomsnitlig nederbörd (mm) 51 44 142 234 185 58 42 37 33 72 106 112
Genomsnitlig havstemperatur 28 29 29 29 28 27 26 26 26 27 28 29

Tanzanias säsonger
Utsikt från Ngorongoro Wild Camp

Precis som andra tropiska länder påverkas Tanzanias väder av regn- och torrperioder.
Överordnat sett har Tanzania torrperiod mellan juni och oktober och regnperiod mellan november och maj.

På många av de populära resmålen i norra Tanzania och vid kusten, härunder i Serengeti nationalpark, på Kilimanjaro och på Zanzibar, ersätts dock regnperioden av en kort torrperiod i januari och februari. Eftersom det är ett uppehåll med torrt väder i januari och februari kallas november och december också för den korta regnperioden.

Regnperiod i Tanzania: november till maj

Kronade tranor i Ngorongoro-kratern i Tanzania

Regnperioden i Tanzania ligger mellan november och maj, men bryts i vissa regioner av en kort torrperiod i januari och februari. Mellan mars och maj är det regnperiod i hela Tanzania.

November till maj kännetecknas av varma dagstemperaturer i hela landet samt svalare nattemperaturer, framför allt i norra Tanzania. På Zanzibar är det dock varmt både dag och natt.

I början av regnperioden är nederbörden ofta kortvarig och lättare än i den primära regnperioden (mellan mars och maj). I januari och februari är det normalt torrperiod i Tanzanias nordliga regionerr. Här torkar klimatet efter regnen i november och december innan det återigen börjar regna i mars. Risken för regn i dessa månader är dock större än i den stora torrperioden mellan juni och oktober.

I de södra regionerna, härunder Nyerere, är det regnperiod i hela perioden från november till maj.

Torrperiod i Tanzania: juni till oktober

Zebrahjord som betar i Serengeti

Den långa torrperioden sträcker sig från juni till och med oktober och omfattar alla våra resmål i Tanzania.

Då regnar det sällan och luftfuktigheten är låg. Temperaturerna varierar kraftigt beroende på var i Tanzania du befinner dig, men du kan generellt förvänta dig klar himmel och soligt väder. I synnerhet i norra Tanzania kan det vara kallt på nätterna och morgnarna.

Vädret i Tanzania året runt

Oavsett när du besöker Tanzania får du uppleva storslagen natur. Regnet bidrar till frodigare landskap och lägre luftfuktighet.

Härunder får du en översikt över vädret i Tanzania året runt.

Januari i Tanzania:

I januari börjar den korta torrperioden i de norra regionerna, vid kusten och på Kilimanjaro. Denna period varar till och med februari. Då får du normalt uppleva soligt och torrt väder, även om det kan förekomma skurar.

I de södra regionerna, härunder i Nyerere nationalpark, är det normalt en del nederbörd i januari.

Februari i Tanzania:

Februari är vanligtvis den varmaste månaden i Tanzania. Även om februari ligger i den korta torrperioden i de norra regionerna bör du också vara förberedd på att enstaka regnskurar kan förekomma.

I söder, vid Nyerere nationalpark, fortsätter regnperioden outtröttat och temperaturerna är höga.

Mars i Tanzania:

I mars börjar den långa regnperioden i Tanzania.

Början på månaden är en fortsättning på februari med varmt och i huvudsak torrt väder.

Det börjar dock att regna mer vartefter månaden går, vilket gör att fuktigheten är högre, och eftermiddagsregn är mycket normalt. I de södra regionerna är mars en av de våtaste månaderna, medan regn förekommer i mindre skala i de norra regionerna.

April i Tanzania:

I april fortsätter den långa regnperioden, men även om det normalt förekommer tunga regnskurar varje dag så regnar det oftast inte hela dagen.

Eftermiddagsregn är helt normalt. Regnet gör att områdena blir leriga, vilket gör att det är en bra idé att ta med dig skor som tål att bli smutsiga när du ska på safari i Tanzania i regnperioden. Lämna kvar de vita gympaskorna hemma.

Maj i Tanzania:

Maj markerar slutet på regnperioden och efter flera månader med regn är landskapet oftast frodigt och grönt.

Regnet fortsätter till början eller mitten på maj och börjar avta så smått mot slutet av månaden. Det är fortfarande vanligast med regn på eftermiddagen.

Juni i Tanzania:

I juni har regnet i stort sett avtagit och torrperioden börjar, dock med någon skur då och då.

Du kan med fördel klä dig i flera lager när du besöker Tanzania i juni så att du enkelt kan ta av dig plagg när dagen går och temperaturerna stiger efter en kylig natt och morgon.

Juli i Tanzania:

Vädret i juli påminner mycket om vädret i juni och det kan fortfarande vara kallt på nätterna, i synnerhet om du befinner dig i högt liggande områden såsom Serengeti i norr som har en högre placering än Nyerere i söder.

Nattemperaturerna kan ibland sjunka till fem grader, beroende på var du befinner dig och höjden, så kom ihåg att vara förberedd med varma kläder till kvällar och morgnar.

Augusti i Tanzania:

I augusti är det fortfarande torrperiod i Tanzania och temperaturerna stiger fortfarande i denna månad.

Precis som i resten av den långa torrperioden är det osannolikt att det regnar i augusti, men du bör ändå vara förberedd på all slags väder.

September i Tanzania:

Vädret i september är mycket likt vädret i augusti. Du kommer sannolikt inte att uppleva regn, utan massor av sol och blå himmel.

Det är lite svalare på nätterna och ska du åka på morgonsafari kan du med fördel klä dig i flera lager så att du kan ta av dig plagg vartefter dagen går och temperaturerna stiger.

Oktober i Tanzania:

Oktober är normalt den sista månaden i torrperioden.

Början på månaden bjuder fortsatt på klart och soligt väder, men allt eftersom månaden går ökar risken för nederbörd. Framför allt på öarna kan vädret i oktober ofta vara en smula oberäkneligt.

Eventuell nederbörd kommer ofta i form av lättare och kortare regnskurar.

November i Tanzania:

I november börjar regnperioden i hela Tanzania.

Till skillnad mot månaderna efter den korta torrperioden, alltså i den ”långa regnperioden” från mars till maj, så är regnet i november mycket lätt, oberäkneligt och av kortare varaktighet.

December i Tanzania:

Regnperioden fortsätter genom december i hela Tanzania.

Temperaturerna är desamma som i november och du kan förvänta dig lätt regn. Regnet kommer dock oftast på eftermiddagen och varar normalt inte hela dagen.

När är Tanzanias väder bäst?

Solnedgång i Tarangire nationalpark i Tanzania

För många av oss är vädret en viktig förutsättning för när vi väljer att resa någonstans, och många frågar om den bästa tiden för en safariresa till Tanzania.

Men precis som på många av våra resmål är vädret i Tanzania oberäkneligt. Du kan ha oturen att få uppleva regn några dagar även om du reser i torrperioden. Och tvärtom kan du ha turen att få uppleva dagar helt utan regn i regnperioden. Det finns därför inte någon dålig tid, bara dåliga kläder, och du bör därför packa olika slags kläder så att du är förberedd om vädret växlar.

Tanzania hälsar välkommen med enastående upplevelser, oavsett när du väljer att resa. Även om det råkar regna lite.

TourCompass – Från turist till äventyrsresenär

Se våra resor til Tanzania nedan: