TRYGGHETSGARANTI & SPARA 3 000 KR PÅ UTVALDA TANZANIA-RESOR
021-372 07 99
Öppet idag kl 10 - 14 | Se öppettider

Vädret i Afrika

2024-09-22
Visa alla inlägg

Elefanter som går på rad i Kenya

Afrika är den näst största kontinenten på jorden.

Med en storlek på cirka 30 miljoner kvadratkilometer erbjuder Afrika ett fascinerande utbud av olika typer av väder och årstider som lovar unika äventyr i de många afrikanska länderna.

Men kan man ens prata om hur vädret i Afrika är, när det varierar så pass mycket? Och, om så är fallet, när är den bästa tiden att resa till Afrika?

I det här blogginlägget hittar du vår guide till vädret och årstiderna i de regioner dit vi har resor till Afrika, inklusive Östafrika och södra Afrika.

Klimatet i Afrika

Majoriteten av Afrika har ett tropiskt klimat, eftersom kontinenten ligger i tropiska och subtropiska klimatzoner. Detta innebär varma temperaturer och aldrig eller sällan frost och snö.

Väderförhållandena i Afrika varierar dock mycket. De beror på var du befinner dig på kontinenten (norr, centralt eller söder), om du befinner dig i högt eller lågt liggande områden och vilken tid på året du reser. Till exempel är temperaturen ofta lägre om du befinner dig i de afrikanska bergsområdena eller på Kilimanjaro än på savannerna.

I vissa afrikanska länder är året uppdelat i klassiska årstider med sommar, vinter, vår och höst, medan andra länder är uppdelade i regnperiod och torra perioder.

När infaller regnperioderna och de torra perioderna i Afrika?

Dramatiska mörka moln i Tanzania

På de flesta av våra resmål i Afrika kan året delas in i en torr period och en regnperiod. Här får du en översikt över årstiderna i de afrikanska länderna från norr till söder.

Uganda:

  • Regnperiod: Mars till maj och september till november
  • Torr period: Från december till februari och från juni till augusti

Kenya:

  • Regnperiod: Mars/april till maj och november till december
  • Torr period: Januari till februari och juni till oktober

Tanzania:

Norra Tanzania
(t.ex. Serengeti och Ngorongoro)

  • Regnperiod: Mars till maj och november till december
  • Torr period: Januari till februari och juni till oktober

Södra Tanzania
(t.ex. Nyerere och Ruaha)

  • Regnperiod: November till maj
  • Torr period: Juni till oktober

Zambia:

  • Regnperiod: November till mars
  • Torr period: April till oktober

Namibia
I söder, vid Sossusvlei

  • Regnperiod (sommar): November till april
  • Torr period (vinter): Maj till oktober

Botswana:

  • Regnperiod: November till mars
  • Torr period: April till oktober

Madagaskar:

  • Regnperiod (sommar): November till april
  • Torr period (vinter): Maj till oktober

Mauritius:

  • Regnperiod (sommar): November till april
  • Torr period (vinter): Maj till oktober

Sydafrika
Kruger National Park:

  • Regnperiod: Oktober till mars
  • Torr period: April till september

Kapstaden:

Observera att den södra delen av Sydafrika (t.ex. Kapstaden) kan delas in i de klassiska årstider som vi känner till från Europa. Men de är motsatta från våra, eftersom Sydafrika ligger söder om ekvatorn:

  • Sommar: December till februari
  • Höst: Mars till maj
  • Vinter: Juni till augusti
  • Vår: September till november

Även om man kan prata generella regnperioder och torra perioder för olika områden i Afrika, kan det också förekomma stora variationer inom samma land.

Vädret i Afrika året runt

Zebror i en flod i Afrika

Vädret i Afrika varierar kraftigt beroende på när du reser och vart du åker.

Våra afrikanska resmål är vackra året runt. Nedan hittar du en månadsvis översikt över vädret på våra resmål i Afrika.

Januari

Molnfri dag på stranden i Zanzibar i januari

Under januari infaller den torra perioden i större delen av Östafrika, inklusive Uganda, Kenya och norra Tanzania (även på Kilimanjaro och paradisön Zanzibara).

Om vi flyttar oss längre söderut, till södra Tanzania, Zambia (Victoriafallen) och Botswana, är regnperioderna i full gång. I Botswana innebär det till exempel varmt väder med eftermiddagsregn, men också mindre vatten i Okavangodeltat. Faktum är att vattnet i deltat kommer från regnet som faller i Angolas berg under dessa månader. Vattnet tar cirka sex månader på sig att nå Botswana, där det översvämmar området och skapar deltat när vi kommer till juni.

Längre österut, på avstånd från kusten, där vi hittar Madagaskar och Mauritius, är det sommar (november till april), vilket innebär varmt väder, men också hög luftfuktighet och mer regn än under vintermånaderna. Januari är mitt i cyklonsäsongen i Mauritius och Madagaskar, och januari är en av de månader på året med mest regn. Regnet faller vanligtvis som korta kraftiga skurar, följt av torrt väder.

I Sydafrika är det regnperiod i norra delen av landet, inklusive i Kruger-området. Om man flyttar sig söderut, mot Kapstaden och kusterna, är sommaren i full gång med soligt väder och mycket lite regn.

Februari

Zebror i Kruger i februari/mars

Februari fortsätter där januari slutade, med torr period i större delarna av Östafrika; Uganda, Kenya och i norra Tanzania (inkl. på Kilimanjaro och Zanzibar). Här kan du se fram emot perfekta förhållanden för gorillaspårning i Uganda och för att uppleva djurlivet i Kenya och norra Tanzania, där det inte förekommer mycket regn. Gnuerna kalvar på slätterna i Serengeti, vilket lockar till sig rovdjur som letar efter mat.

I södra Tanzania, Zambia (Victoriafallen) och i Botswana fortsätter regnperioden. Vid Victoriafallen börjar flödet i vattenfallet långsamt att öka när regnperioden fortskrider, men det förblir långsamt jämfört med de kommande månaderna. På alla tre platserna får du höga temperaturer och regn, vilket vanligtvis faller som kraftiga skurar, följt av klart väder med sol.

Sommarmånaderna fortsätter i Mauritius och Madagaskar, och du kan förvänta dig varma temperaturer, hög luftfuktighet och regn, följt av sol och mer behaglig luftfuktighet. Februari är historiskt sett månaden på året med mest nederbörd i Mauritius.

I Sydafrika fortsätter regnperioden i Kruger National Park, där det är möjligt att få uppleva vacker natur och massor av nyfödda djur. Kapstaden erbjuder sommarväder med mycket lite regn.

Mars

Tsavo west i mars

I mars sker en förändring i vädret i Östafrika. I Uganda, Kenya (Masai Mara) och norra Tanzania förändras årstiden och vädret under månaden, och den ”långa” regnperioden börjar och varar fram till och med maj.

I Zambia fortsätter regnperioden, men eftersom det nu har regnat i några månader börjar flödet i vattenfallet bli kraftigt. I Botswana, Mauritius och Madagaskar fortsätter regnperioden, men med mindre regn än under de föregående månaderna.

I mars kommer hösten till Sydafrika. I norr, vid Kruger National Park, är det mindre nederbörd, och i Kapstaden sjunker temperaturen (även om det fortfarande är varmt), och landskapet byter färg till vackra orangeröda höstnyanser. Winelands är en särskild höjdpunkt under höstsäsongen, när det blir frodigt och grönt.

April

Schakal i Tanzania i april

I april fortsätter regnet i Uganda, och den långa regnperioden har officiellt börjat i både Kenya och Tanzania. Regnperioden är lågsäsong, vilket innebär att färre människor åker på safari i Tanzania och Kenya. Det betyder också att de är bland de ”billigaste” månaderna att åka på safari i Östafrika. Regnet faller vanligtvis som massiva skurar som varar några timmar, följt av klart väder. Om du drömmer om att bestiga Kilimanjaro, kan du under denna period överväga att välja Rongai-leden, som börjar på den norra sidan av berget, vilken ofta är skyddad från regnet.

Längre söderut, i Zambia och Botswana, markerar april början på den torra perioden.

I Zambia och vid Victoriafallen är det bra flöde i vattenfallet, och för många människor är det en utmärkt tidpunkt att besöka det afrikanska underverket. Botswanas torra säsong erbjuder sjunkande temperaturer jämfört med de föregående månaderna, men landskapet är fortfarande grönt.

I Mauritius och Madagaskar markerar april den sista månaden av sommaren och regnperioden, och den torra säsongen har nu officiellt anlänt till Kruger National Park i Sydafrika.

Maj

Victoriafallen sett från ovan i maj

I Uganda, Kenya och Tanzania fortsätter maj där april slutade: mitt i regnperioden. Om du vill uppleva djurlivet på savannen utan mängder av övriga besökare, är detta en uppenbar månad att åka på safari.

Vattnet i Victoriafallen i Zambia dånar med full kraft, och det fortsätter med fullt flöde i ytterligare en månad.

Namibias vinter börjar i maj, och månaden kännetecknas av väldigt lite eller inget regn och måttliga temperaturer. I Botswana fortsätter den torra säsongen med relativt torrt väder och frodiga omgivningar.

I önationerna Mauritius och Madagaskar börjar vintern. Detta innebär torrare väder och behagligare temperaturer än under de föregående sommarmånaderna.

Om du reser till Sydafrika i maj, kommer du att få uppleva den torra säsongen i Kruger National Park. Landskapet är frodigt på grund av föregående månaders regn, och temperaturerna är behagliga. I Kapstaden närmar sig höstens sista månad. Det är lågsäsong, och du kan se fram emot lågsäsongserbjudanden på stadens restauranger.

Juni

Sossusvlei i juni

Juni är början på en torr period på de flesta av våra resmål i Afrika.

I Uganda börjar den andra torra perioden, och du kan förvänta dig blå himmel, solsken och mindre regn. Den torra perioden är en perfekt tid att leta efter bergsgorillor i Bwindi Impenetrable National Park. I Kenya och Tanzania börjar den långa torra perioden, vilket också är ländernas högsäsonger. Månaderna sammanfaller med den period då du kan uppleva den stora migrationen över Marafloden mellan Masai Mara i Kenya och Serengeti i Tanzania.

Vid Victoriafallen i Zambia finns det fortfarande gott om vatten i vattenfallet, som kompletteras av blå himmel och väldigt lite regn. I Namibia och Botswana fortsätter det torra vädret, och i Okavangodeltat ankommer vattnet som har föll sex månader tidigare i Angolas berg. Så trots det torra vädret finns det gott om vatten här. Vattnet i deltat lockar till sig många djur, inklusive mängder av elefanter.

Vinterns torra väder fortsätter i Mauritius och Madagaskar. Det är varmt, men kan bli kyligt på kvällarna under vintermånaderna, både på Mauritius och Madagaskar.

I Sydafrika blir vädret svalare (men det är fortfarande varmt), och på grund av det torra vädret har det blivit lättare att se djurlivet i Kruger National Park. Om man rör sig mot Kapstaden, kan man också förvänta sig kallare temperaturer, även om det inte blir riktigt kallt. Från och med juni kommer det också att vara möjligt att se valar utanför södra Sydafrikas kust.

Juli

Korsar Mara-floden i juli

I juli fortsätter junis torra perioder på våra resmål.

I Uganda är vi mitt i årets andra torra säsong, och det här är en fantastisk tid att uppleva de vackra bergsgorillorna i landets regnskogar.

Den stora migrationen över Marafloden i Tanzania och Kenya är fortfarande i full gång. Nätterna kan bli kyliga på vissa platser, särskilt om du är på högt liggande platser, till exempel Serengeti.

I Zambia är flödet vid Victoriafallen fortfarande bra, men det minskar, eftersom det nu har gått flera månader sedan det har regnat mycket.

Botswanas torra period fortsätter, och världens största inlandsdelta fortsätter att fyllas med vatten och lockar till sig massor av djur.

Mauritius torra ”vinterväder” fortsätter, och de sydöstra passadvindarna som blåser in över ön är starkast här i juli och augusti. Du kanske därför vill välja stränder som ligger i de västra och norra delarna av ön. Madagaskar har också torrt väder med soliga dagar och varmt väder.

Det kyliga vintervädret fortsätter i Sydafrika, där månaden erbjuder fantastiska safariförhållanden. Djuren är lätta att se, och om man rör sig längre söderut till Kapstaden är det också möjligt att uppleva valarna utanför kusten.

Augusti

Kilimanjaro i augusti

Den torra perioden fortsätter på våra resmål i Afrika, inklusive Uganda, Kenya och Tanzania. Den torra säsongen är en fördel när man ska spåra gorillor i Uganda, och på gränsen mellan Kenya och Tanzania – vid Marafloden – är det fortfarande möjligt att få uppleva gnuernas flodkorsning.

Flödet i vattenfallet vid Victoriafallen i Zambia förblir bra, och temperaturen är behaglig i Namibias ökenlandskap. I Botswana är det lätt att få syn på djurlivet i det nu torra och dammiga landskapet, och djuren samlas vid floden för att dricka vatten. Okavangodeltat fortsätter att vara välfyllt med både vatten och flyttande djur som letar efter dricksvatten.

Vädret är behagligt och torrt i Mauritius, men på grund av de sydöstra passadvindarna, som är starkast i juli och augusti, kanske du vill välja en strand i de västra och norra delarna av ön.

Augusti kan erbjuda något kallare vinterväder i Sydafrika, men djuren är lätta att se i Kruger National Park, och det är en bra tidpunkt att åka på valsafari i Kapstaden.

September

Strand i västra Mauritius

I september börjar regnperioden återigen i Uganda, och även om gorilla- och schimpansspårning är möjlig under hela året, blir stigarna långsamt leriga, vilket kan göra dem svårare att gå på.

I Tanzania och Kenya fortsätter de torra perioderna något längre, och det är fortfarande möjligt att uppleva den stora migrationen över Marafloden.

I Zambia börjar flödet i vattenfallet minska efter månader med torrt väder, men Victoriafallen är fortfarande imponerande. I Namibia är september den sista vintermånaden, och Botswana fortsätter erbjuda exceptionella djurlivsupplevelser i torrt väder.

Mauritius och Madagaskar har torrt väder och stigande temperaturer när vi närmar oss den sista vintermånaden, vilken är oktober.

I Sydafrika har den första vårmånaden börjat. Temperaturerna stiger och landskapet är torrt i Kruger National Park, vilket gör att djuren är lätta att upptäcka. I Kapstaden blommar de vilda blommorna, och det är högsäsong för valsafari, där de stora valarna kommer nära kusten för att fortplanta sig.

Oktober

Lejon i Masai Mara i oktober

Ugandas regnperiod fortsätter i oktober, och i resten av Östafrika är det sista chansen att uppleva de torra perioderna på resmålen. Det börjar också bli sista chansen att se de många gnuer som korsar Marafloden denna gång under migrationen mellan Kenya och Tanzania.

Vid Victoriafallen i Zambia är vädret torrt och soligt, och på grund av det lägre flödet i vattenfallet får du bättre synlighet och mindre dis, vilket gör vattenfallet ännu mer fotogent. I Namibia har sommaren börjat, och det kan bli mycket varmt på platser som Sossuvlei.

I Botswana börjar den sista månaden av den torra säsongen, och landskapet är torrt i Chobe National Park, vilket gör det lättare att uppleva de många djuren.

I Mauritius är oktober årets torraste månad, och det är god sikt i havet om man drömmer om snorkling. I Madagaskar får lemurerna vanligtvis ungar i oktober.

Våren och valskådningssäsongen fortsätter i Sydafrika, och det regnar mer än under de föregående månaderna, men det är fortfarande gott om sol.

November

Giraff i Kruger nationalpark i november

I november sker en tydlig väderförändring på våra resmål, och medan regnperioden fortsätter i Uganda, börjar den igen i Tanzania, Kenya, Zambia, Botswana och Sydafrika (i Kruger).

I Kenya och norra Tanzania (till exempel i Serengeti) har den korta regnperioden börjat. De naturliga omgivningarna förblir bara efter månader utan regn, så det är fortfarande lätt att få syn på djurlivet där. Stora elefanthjordar återvänder till Masai Mara i Kenya, och i norra Tanzania, som har några av årets högsta temperaturer, sker nu återigen den stora migrationen.

Trots att regnperioden har börjat har Victoriafallen i Zambia årets lägsta flöde under dessa månader. Delar av vattenfallet torkar ibland ut, vilket gör det möjligt att gå på några av de steniga ytorna, där vattenfallet annars forsar fram under resten av året.

Vädret i Mauritius och Madagaskar går från vinter till sommar, vilket innebär högre temperaturer och lite mer regn än under de föregående månaderna.

I Sydafrika är vädret varmt och blött i Kruger National Park, men det är en vacker säsong med frodiga landskap. Från slutet av november är det möjligt att få se nyfödda djur i nationalparken. I Kapstaden närmar vi oss sommaren, och den sista vårmånaden erbjuder behagligt väder och massor av solsken.

December

Molnig dag på Serengeti i december

I december förändras vädret i Uganda, och den torra perioden börjar igen.

I resten av Östafrika fortsätter vi där vi slutade i november. Den korta regnperioden pågår i Kenya och norra Tanzania (och den långa regnperioden pågår i södra Tanzania).

Regnperioden fortsätter i Zambia, och även om Victoriafallen fylls på igen, är flödet fortfarande långsamt.

Den fotogeniska regnperioden fortsätter i Botswana, där dagarna är varma, och landskapen blir alltmer frodiga. Det är lättare för vilda djur att gömma sig i buskarna, men å andra sidan föds många djur, vilket lockar till sig rovdjur.

Namibia har officiellt en regnperiod, men i öknen, till exempel vid Sossusvlei, faller det i allmänhet mycket lite regn. Temperaturerna här varierar från mycket varmt under dagen till relativt kallt på natten.

I Mauritius och Madagaskar är sommaren i full gång, vilket innebär varma temperaturer, hög luftfuktighet och regn, vilket vanligtvis faller som kraftiga skurar följt av klart väder. December är månaden med högst nederbörd i Madagaskar.

I Sydafrika är det soliga dagar och höga temperaturer. Medan det är regnperiod i Kruger National Park, kan man i Kapstaden förvänta sig torrt och soligt väder.

När är den bästa tiden att resa till Afrika?

TourCompass resespecialist Katt på toppen av Kilimanjaro

Vädret i Afrika är lite märkligt, och det är svårt att ge ett tydligt svar på när du bör åka till Afrika, eftersom det varierar mycket beroende på vilken del av kontinenten du besöker.

Men oavsett när du reser kan du förvänta dig otroliga reseupplevelser under ditt besök i Afrika.

Behöver du hjälp med att hitta den bästa tiden att åka på safari i Afrika? Eller resa till ett visst land? Kontakta våra resespecialister. De är redo att hjälpa dig organisera ditt livs resa.

TourCompass – Från turist till äventyrsresenär