Latinamerika är rikt på kulturarv och vacker natur, men det är också ett riktigt paradis för matentusiaster oavsett om du vill smaka dig igenom länderna eller njuta av en av de läckra sydamerikanska drinkarna.
På en resa Mellan- och Sydamerika kan du uppleva ländernas inspirerande, välsmakande matkultur.
Vi har samlat tio enastående rätter från tio olika fantastiska länder i Latinamerika.
Förutom sitt otroliga kulturarv är Peru även känt för sin eminenta matkultur och sina spännande rätter.
Denna rätt behöver nog ingen presentation – Perus nationalrätt, ceviche, är en äkta delikatess som är känd över hela världen.
Rätten består av färsk, rå fisk som har marinerats i citron- eller limejuice och kryddats med lök, chili och koriander. Några variationer av rätten kan vara med vit fisk, medan andra kan vara med räkor eller bläckfisk.
Ceviche serveras kall och är en populär, uppfriskande rätt under de varma sommarmånaderna på flera platser i Latinamerika.
Argentinarna är galna i kött. Därför kommer det inte som en överraskning att de också älskar att grilla.
Asado är den argentinska versionen av en barbecue, där man möts och grillar mängder av läckert kött över öppen eld. Namnet omfattar alltså både själva grillningen och det sociala i att umgås kring det.
Det grillade köttet serveras med färska sallader och gärna med ett utsökt glas rödvin till.
Pão de queijo är Brasiliens svar på en ostboll. Det låter kanske inte omedelbart som något speciellt, men det lilla brödet är faktiskt en populär och omtyckt delikatess i Brasilien!
Bollen äts ofta som ett snacks eller till frukosten och finns att köpa i många lokala matbodar.
Pão de queijo är känd för att vara spröd på ytan och lätt och mjuk inuti.
Namnet Casado hänvisar till det spanska ordet för att vara gift eftersom rätten är ett ”äktenskap” mellan de mest populära matvarorna i landet.
Casado är en tallrik med ris, svarta bönor, kött eller fisk, sallad och kokta ägg.
En av de speciella ingredienserna i en typisk casado är gyllenstekt matbanan. Den ger rätten en söt och lätt karamelliserad smak.
Namnet Ropa Vieja är spanska för ”gamla kläder”.
Den populära kubanska rätten består av oxkött, paprika och lök kokt i tomatsås och serveras ofta med vitt ris. Den smakar bättre än namnet antyder. Man tror att namnet uppstod eftersom rätten ursprungligen lagades med rester från andra rätter.
En roligare historia om rättens ursprung är dock att den uppstod då en fattig man, som inte hade pengar nog för att försörja sin familj, rev sönder sina kläder och tillagade dem istället. Han började be och plötsligt förvandlades kläderna till en fantastisk gryträtt.
Det kan ibland vara lite svårt att skilja på de många välsmakande mexikanska specialiteterna som innehåller majstortillor med fyllning: tacos, burritos, quesadillas och enchiladas.
Men det finns faktiskt skillnader.
Enchiladas är majstortillor som fylls, rullas, toppas med ost och sedan ugnsbakas. Detta ger rätten en läcker konsistens med mjuk ost och frasigt bröd.
Om du reser till Colombia lär du garanterat få uppleva arepas. De små, varma majskakorna är populära både som snacks och till frukost och lunch för colombianerna.
Arepa kan påminna lite om en tjock majspannkaka, men det är ost i själva degen. Det ger arepan en mjuk och krämig konsistens.
De flesta colombianer äter dem med lite smör och salt, men de kan även fyllas eller toppas med kött, bönor, ägg och såser av olika varianter.
Encebollado är en ecuadoriansk fiskgryta som betraktas som Ecuadors nationalrätt.
Rätten kommer ursprungligen från Ecuadors kuster, där fiskare ute på havet lagade fisksoppa. De hade inte mycket annat än några kryddor och nyfångad fisk. På så sätt uppstod encebollado!
I dag är rätten dock lite mer utvecklad och det finns många varianter av den, bland annat med avokado, lime, rostad majs m.m. Rätten sägs också vara en bra kur mot huvudvärk.
Majstårtan pastel de choclo är en traditionell rätt i Chile.
Den består av hackat oxkött, som har blandats med ett urval av grönsaker och slutligen toppats med ett lager majspuré. Istället för vanlig majs använder man sockermajs, vilket – som namnet antyder – gör smaken sötare.
Tårtan tillagas i ugn och serveras varm, ofta vid familjesammankomster eller vid särskilda begivenheter i Chile.
Pepían de Pollo är smaken av Guatemala.
Huvudingrediensen är kyckling, som serveras i en sås av chili, pumpafrön, sesamfrön, tomater och lök.
Rätten har rötter i majakulturen, där den serverades som en festmåltid.
I dag är Pepían de Pollo omtyckt av många lokalbor och ses ofta som Guatemalas nationalrätt.
TourCompass – Från turist till äventyrsresenär