TRYGGHETSGARANTI - LÄS MER
StartsidanNyheter och researtiklarSevärdheter i Luang Prabang

Sevärdheter i Luang Prabang

2024-06-02
Visa alla inlägg

Kvinna tittar på tempel i Luang Prabang, Laos

Luang Prabang ligger vid mötet mellan floderna Mekong och Nam Khan i norra Laos och är en stad som utstrålar historia, kultur och naturlig skönhet.

Som tidigare kunglig huvudstad och upptagen på UNESCOs världsarvslista lockar Luang Prabang besökare från hela världen med sina välbevarade tempel, franska kolonialbyggnader och storslagen natur.

I detta blogginlägg har vi samlat 10 oförglömliga sevärdheter du kan uppleva i Luang Prabang på din resa till Laos.

1. Munkarna i Luang Prabang

Munkarna tar emot allmosor i Luang Prabang

Luang Prabang är en buddhistisk stad där du garanterat kommer att stöta på de orangeklädda munkarna. Om du vill lära dig mer om buddhistisk kultur, måste du uppleva den gamla traditionen Sai Bat.

Varje morgon vid soluppgången (tidpunkten beror på årstiden), kan du uppleva munkarnas procession, där flera hundra munkar går genom gatorna i staden för att ta emot allmosor från lokalbefolkningen. Lokalbefolkningen står redo med till exempel klibbigt ris, som de lägger i munkarnas skålar. Hela ritualen utspelar sig i tystnad.

Det är en fantastisk upplevelse, och många grips av den respektfulla tystnad som kännetecknar denna tradition. Som resenär kan du också själv delta i ritualen och lägga dina allmosor i munkarnas skålar, så länge du följer några riktlinjer: Håll avstånd till munkarna, täck axlarna, bröstet och benen och delta i tystnad. Om du hellre bara vill följa ritualen från sidan, se till att du håller avstånd och undvik att ta bilder med blixt.

2. Mount Phousi

Solnedgång över berget Phousi i Luang Prabang

Mount Phousi, som ligger mitt i Luang Prabang, erbjuder en fantastisk utsikt över staden och de omkringliggande landskapen.

En vandringstur upp de 328 trappstegen till toppen belönas med en imponerande panoramautsikt, i synnerhet vid solnedgång då landskapet målas i röda och orange toner.

På toppen hittar du också stupan That Chomsi, som byggdes 1804 och är ett viktigt religiöst monument för invånarna i Luang Prabang.

3. Nattmarknaden

Stånd på nattmarknaden i Luang Prabang

Nattmarknaden i Luang Prabang är en livlig och färgrik upplevelse där du kan köpa allt från handgjorda textilier och smycken till läckra gatuköksspecialiteter.

Marknaden sträcker sig längs Sisavangvong Road från det kungliga palatset till Wat Mai och lockar både lokalbor och besökare, som kommer för att uppleva den unika stämningen och handla handgjorda varor.

Här hittar du ett brett sortiment av produkter, härunder vackert vävda textilier, handgjorda smycken, traditionella laotiska plagg, träsniderier och konstverk. Många av dessa varor är framställda av lokala hantverkare och etniska minoritetsgrupper, vilket gör det möjligt att köpa autentiska och unika souvenirer.

Marknaden öppnar varje kväll och är ett fantastiskt sätt att avsluta en dag med sightseeing på medan du njuter av lokala specialiteter och kanske hittar unika souvenirer att köpa med hem.

4. Kuang Si-vattenfallet

Människor går på bron vid Kuang Si Falls

Kuang Si-vattenfallet ligger cirka 29 kilometer söder om Luang Prabang och är ett av områdets mest imponerande naturliga underverk.

Vattenfallet består av flera nivåer av turkosblått vatten som faller ner i svala pooler, där besökare kan ta sig ett uppfriskande dopp.

Området omkring vattenfallet bjuder även på vandringsleder och ett björnreservat, där räddade asiatiska svartbjörnar lever.

5. Wat Xieng Thong

Det gyllene klostret, Wat Xieng Thong-templet i Laos

Wat Xieng Thong, även känt som ”Det gyllene klostret”, är ett av de mest betydelsefulla och vackraste templen i Luang Prabang.

Byggt 1560 av kung Setthathirath representerar detta tempel klassisk laotisk arkitektur med sina välvda tak, utsmyckade mosaiker och detaljerade träsniderier.

Templet spelar en central roll i stadens religiösa ceremonier och är ett måste att se för varje besökare.

6. Mekongfloden

Kryssningsbåt på Mekongfloden

Mekongfloden är en av Asiens största och mest betydelsefulla floder och snirklar sig majestätiskt genom Luang Prabang och bidrar till stadens naturliga skönhet och kulturrikedom.

Floden, som går nästan 5 000 kilometer genom sex länder från Tibet till södra Vietnam, fungerar som en livlina för många av regionens städer, härunder Luang Prabang.

Den är en av de viktigaste vattenvägarna i Sydostasien och spelar en avgörande roll för både ekologi och ekonomi i regionen.

En båttur på Mekongfloden är en oförglömlig upplevelse, där man kan njuta av det vackra landskapet med frodiga berg, täta djungler och traditionella byar som ligger utspridda längs flodbrädden.

7. Grottorna i Pak Ou

Utsikten från Pak Ou-grottan till Mekongfloden

Mekongfloden gör det också möjligt för besökare att besöka grottorna i Pak Ou, som ligger cirka 25 km norr om staden.

Pak Ou-grottorna är två kalkstensgrottor som ligger precis där floderna Mekong och Nam Ou möts. Grottorna innehåller 4000 små Buddha-figurer. De flesta av Buddha-figurerna är snidade i trä, men flera av dem är också gjorda av andra material.

Den nedre delen av grottorna kan ses från Mekongfloden och ligger därför nära marknivå. Om du vill utforska den övre delen av grottorna måste du gå uppför stentrappan. I slutet av trappan kommer du till en stenport vid öppningen till den övre grottan.

8. Wat Mai

Guldpläterad, utsmyckad fasad på Wat Mai-templet i Luang Prabang

Wat Mai Suwannaphumaham, eller kort sagt Wat Mai, är ett annat betydelsefullt tempel i Luang Prabang.

Det byggdes i slutet av 1700-talet och är känt för sin stora, utsmyckade veranda och de gyllene basrelieferna, som skildrar scener ur Buddhas liv.

Templet var också residens för Luang Prabangs högsta patriark fram till mitten av 1900-talet.

9. Kungapalatset

Kungliga palatset Haw Kham i Laos

Kungapalatset, även känt som Haw Kham, byggdes 1904 under det franska kolonialstyret som bostad åt kung Sisavang Vong.

I dag hyser palatset Luang Prabangs nationalmuseum, där besökare kan utforska en rad artefakter som skildrar Laos historia och kultur.

Byggnaden kombinerar fransk kolonialarkitektur med traditionella laotiska designinslag, vilket gör det till en fascinerande plats att besöka.

10. Det laotiska köket

Man lagar ”larb”, en traditionell maträtt från Laos

När du reser till ett nytt land är en av de största attraktionerna att prova det lokala köket.

Även om det laotiska köket kanske inte har fått lika mycket uppmärksamhet som dess grannländer, är det definitivt värt ett besök när du är i Luang Prabang.

Traditionell laotisk mat är baserad på färska ingredienser och massor av örter, och ris eller klibbigt ris (khao niao) äts med nästan varje måltid.

Besök de lokala restaurangerna och prova rätter som Larb, Sai Oua och Tam Mak Hoong.

Vill du uppleva Luang Prabang?

Luang Prabang är en stad som lyckas kombinera sin rika historia och sitt kulturarv med en avslappnad stämning och enastående naturlig skönhet.

Oavsett om du är intresserad av historia, religion och natur eller bara vill slappna av och njuta av det vackra landskapet så har Luang Prabang något att erbjuda varje resande.

TourCompass – Från turist till äventyrsresenär​!

Se våra resor till Laos nedan: