TRYGGHETSGARANTI - LÄS MER
021-372 07 99
Öppet idag kl 10 - 16 | Se öppettider
StartsidanNyheter och researtiklarReseberättelse från Kenya och Tanzania: Vad äter man egentligen på våra resor?

Reseberättelse från Kenya och Tanzania: Vad äter man egentligen på våra resor?

2021-12-09
Visa alla inlägg

I november 2021 reste Winnie till Kenya och Tanzania. Många har frågat om vad man äter när man är på en av våra resor. Här får du Winnies skildring.

fisk

Mat är gott! Men vad äter man egentligen i Östafrika?

Lokalborna börjar normalt dagen med en fisk- eller kycklingsoppa, lite chapati (tunnbröd) och en kopp te.

Senare äter de jams och ugali – en slags smaklös polenta. Är det en bra dag äter de kanske fisk eller kyckling. Och piripiri, vilket är swahili för chili!

Men oroa dig inte. Det finns en särskild mzungu-meny (mzungu är också swahili och betyder ungefär ”främmande”).

frukost

Till frukost serveras ägg med rostat bröd. Omelett, äggröra, kokta – alla slags ägg – och massor av färsk frukt! Bananer, papaya, vattenmelon, ananas, mango, passionsfrukt – saftigt, sött och gott. Te eller kaffe och massor av juice.

Lunchen varierar beroende på om man äter medtagen lunch på safari eller buffé på strandhotell.

Kvällsmaten har flera likheter oavsett var man är.

Soppa. Man får ALLTID soppa! Jag har på skoj skrivit ner alla typer av soppa som jag har fått de senaste fem veckorna.

  • Löksoppa utan lök, men med strimlad pannkaka (servitörens beskrivning, inte min…)
  • Butternutsoppa x antal gånger
  • Broccolisoppa
  • Pumpasoppa
  • Spenatsoppa
  • Kycklingsoppa
  • Morotssoppa
  • Purjolökssoppa
  • Tomatsoppa x antal gånger
  • Potatissoppa x antal gånger
  • Grön banan-soppa
  • Sötpotatissoppa
  • Blomkålssoppa

De första gångerna jag var i Östafrika förstod jag inte alls det där med varm soppa i 35 graders värme. Men nu har jag vant mig vid det och klarar mig nästan inte utan det. Sopporna är alltid smakfulla, salta och garanterat gjorda på färska och förmodligen ekologiska råvaror.

Potatis och kött

Efter soppa följer huvudrätt. Om det är buffé erbjuds normalt ett urval bestående av stekt kyckling, någon slags stuvning, kokta eller stekta grönsaker (nästan alltid morötter, blomkål, rödlök och broccoli), potatis och ris. Några gånger kan man ha turen att få stekt spenat med vitlök och är det riktigt exotiskt får man stekta gröna bananer, vilket smakar fantastiskt! Även om man inte är vegetarian så lär man inte lämna matbordet hungrig. Och inte att förglömma: Vid kusterna får man riktigt goda fisk- och skaldjursrätter!

skaldjursrät

Det finns alltid dessert, men jag måste vara ärlig och säga att jag inte tycker att det är deras specialitet så den hoppar jag oftast över

Winnie,

TourCompass – Från turist till äventyrsresenär