Påsken är av särskild betydelse i många latinamerikanska länder, och om du drömmer om att uppleva det på riktigt nära håll kan du överväga att åka på påskresa till Latinamerika.
Den största delen av befolkningen är katoliker, och firandet av påskveckan, som symboliserar Jesu död och uppståndelse, är därför mycket betydelsefull i den här delen av världen.
Den religiösa festivalen under påsken är faktiskt den viktigaste under hela året.
År 2025 infaller palmsöndagen den 13 april, och den efterföljande veckans firande kallas för Semana Santa.
Under påsken firas Jesu död och uppståndelse. Veckan börjar med palmsöndagen, som vi också känner till här i Sverige.
Därefter kommer skärtorsdagen, långfredagen och påskdagen.
Påskfirandets fokus ligger på Jesus sista dagar, döden på korset och återuppståndelsen.
Den finns många religiösa traditioner som är förknippade med firandet, men på flera sätt är det också en folkfest, där alla är välkomna.
Den heliga påskveckan firas med pompa och ståt.
Allt från religiösa ritualer till parader med dräkter av alla dess slag, från påskföreställningar till gudstjänster.
Firandet sker på många sätt.
De religiösa ritualerna skiftar från dag till dag, och påskföreställningen illustrerar Jesus väg från den sista måltiden till återuppståndelsen.
Men det är inte bara helgdagarna som firas i Latinamerika som vi känner till i Sverige. Hela påskveckan – Semana Santa – firas med pompa och ståt.
Även om det finns en hel del likheter i firandet av påskveckan i Latinamerika, som beskrivs ovan, skiljer sig firandet också åt i de olika länderna. Därför kan man vänta sig olika upplevelser beroende på var i världsdelen man befinner sig under påsken.
Alla påskdagarna är viktiga för peruanerna, men en av dagarna har särskilt stor betydelse. Skärtorsdagen.
Dagen är en del av firandet i staden Cusco, som år 1650 drabbades av ett jordskalv. Jordskalvet jämnade allt med marken förutom katedralen, där paraden, som påminner befolkningen om jordskalvet, slutar.
Det sägs att jordskalvet slutade när en staty, som landet fått av den dåvarande spanska kungen, bars ut från katedralen.
Att statyn stoppade jordskalvet var för stadens invånare ett tecken på att Gud hjälpte dem. Därför bär man en kristusstaty genom staden på den här dagen.
Påsken är något av ett dragplåster i Colombia. Landets befolkning är till 90 % katoliker, och påskfirandet i landet är därför i särklass.
Huvudstaden Bogota bjuder på gamla traditioner som fortfarande är i bruk. Det sker en slags pilgrimsfärd genom staden, där man kan besöka sju olika religiösa monument eller kyrkor. Traditionen är en religiös del av firandet i huvudstaden och genomförs för att påminna om vad Kristus genomled.
Under påskfirandet är Bogotas centrala gator stängda för bilister för att lämna plats för de som vandrar till fots från kyrka till kyrka. Skolor och butiker är stängda under högtiden, men de kyrkliga ritualerna är öppna för alla.
Strax norr om huvudstaden ligger staden Zipaquirá. Ett av stadens varumärken är saltkatedralen – en underjordisk katedral som byggts inuti en saltgruva, 200 meter under jorden. Katedralen lockar till sig en stor publik på påskdagen, då det hålls mässa.
Påskhögtiden är viktig i Brasilien. Traditionerna skiljer sig mellan olika platser, men ett av de sätt påsken firas på är med mattor, sågspån och blommor.
Brasilianarna dekorerar gatorna med ovanstående ”ingredienser”. Mattorna läggs ut på gatorna. Ovanpå lägger man fantastiska mönster av sågspån och blommor. En vacker och pittoresk syn.
Påsken bjuder på flera traditioner i Ecuador.
Påskmiddagen består traditionellt av rätten fanesa, där huvudingredienserna är torsk, spannmål och bönor. I rätten finns tolv olika spannmålssorter, som symboliserar de tolv apostlarna.
Förutom middagen är det också tradition att under påsken åka till staden Cuenca, särskilt för den katolska befolkningen. Staden är en av Ecuadors mest religiösa städer. Därför tycker den här delen av befolkningen om att fira högtiden här.
Mindre religiösa ecuadorianer reser också ofta bort under högtiden. Särskilt till stranden.
Precis som ecuadorianerna tycker argentinarna också om att resa bort under högtiden. De åker iväg från staden för att få lugn och tid med familjen.
För många svenska barn är påsken synonym med påskäggsjakt. Det är en lek som de argentinska barnen också känner till. Några går på jakt efter påskägg medan andra bara byter de syndiga chokladäggen med varandra.
Under påskfirandet är en viktigt del av kulinarisk natur. Maten är nämligen en grundläggande del av högtiden. Costaricanerna äter fisk och skaldjur under påsken, men också den goda degen, tamal mudo.
Förutom den gastronomiska delen av firandet är paraden, som illustrerar vägen från Jesu död till hans uppståndelse, också viktig i Costa Rica.
Utöver paraden är händelsen La Lagarteada central. Traditionen är gammal och en blandning mellan kristen och aztekisk kultur. Traditionen symboliserar Jesu korsfästelse.
Under La Lagarteada tillfångatar man en krokodil på långfredagen, håller den fången på stadens torg och släpper den fri dagen efter.
Påskfirandet i Nicaragua är en smältdegel av gamla och spanska ritualer och traditioner.
Den heliga veckan är en av de viktigaste religiösa händelserna under året och firas därefter.
Att minnas händelserna kring Kristi död och uppståndelse är ytterst viktigt för det nicaraguanska folket, och därför firar de stort under högtiden.
Sågspånsmålerier och parader är också viktiga här, och vill du komma nära inpå påskfirandet i Nicaragua kan du resa till Granada, som är en av de viktigaste städerna för påskfirandet.
Om du vill uppleva ett påskfirande i världsklass är Guatemala den perfekta platsen.
Galna skulpturer, fascinerande parader med bilder och alfombras, som är färgglada mattmålerier med blommor och sågspån är bara en del av det firande som guatemalanerna hyllar Jesus med.
Landets firande av påsken är ett av världens största. Befolkningen firar högtiden tillsammans med tusentals turister.
Om du drömmer om en resa till Latinamerika är påsken en unik och fascinerande tidpunkt att besöka världsdelen.
Kika på våra olika resmål i Central- och Sydamerika och få inspiration till din nästa resa.
TourCompass – Från turist till äventyrsresenär