TRYGGHETSGARANTI - LÄS MER
021-372 07 99
Stängt idag | Se öppettider

Lemurer på Madagaskar

2025-01-31
Visa alla inlägg

Ringsvansade lemurer hänger på Madagaskar

Några av dem sjunger så att du får gåshud; andra dansar när de rör sig, och Madagaskar är deras enda naturliga hemvist.

Vi pratar förstås om lemuren: en av världens äldsta levande primater.

Om du vill uppleva lemurer där de hör hemma måste du resa till Madagaskar.

Lär dig allt du behöver veta nedan och möt 7 spännande lemurarter.

Vad är en lemur?

Bambulemur sitter i ett träd i Ranomafana nationalpark

En lemur är en primat som tillhör gruppen halvapor. De ser ut som en blandning av en apa, en björn, en koala, en hund – och kanske även en katt. Ofta har de en lång svans och ett kattliknande ansikte med utstående öron och en våt, ofta lång, nos.

Lemurer varierar i storlek från den lilla muslemuren, som bara väger runt 30 gram, till den största levande lemuren, indri-lemuren, som kan väga upp till 9 kilo. Tidigare, innan människan kom till Madagaskar, fanns det jättelemurer som vägde lika mycket som en människa, t.ex. koalalemuren (megaladapis), som var 1,5 meter lång och kunde väga upp till 85 kg.

Madagaskars spöken

Namnet ”lemur” kommer från det latinska ordet ”lemures” som betyder ”spöke” eller ”ande”. Lemuren har troligen fått sitt namn på grund av sina stora, stirrande ögon, sina höga ljud och det faktum att många av dem är mest aktiva på natten – precis som spöken.

Finns det lemurer bara på Madagaskar?

Svartvit lurvig lemur hoppar mellan träden på Madagaskar

Lemurer lever naturligt endast på ön Madagaskar och några närliggande öar.

De är endemiska för denna region, vilket betyder att de lever naturligt endast här.

Hur kom de till Madagaskar?

Förfäderna till de lemurer som lever på Madagaskar idag kom dit för cirka 65 miljoner år sedan genom att korsa Mocambiquekanalen, sundet mellan Afrikas fastland och Madagaskar.

Eftersom lemurer inte kan simma, har de antagligen drivits till Madagaskar på trädstammar eller liknande naturliga material.

Hur vet man det?

Det vet man eftersom de fossiler man har hittat visar att lemurernas förfäder härstammar från Afrikas fastland – det har nämligen inte hittats några fossiler på Madagaskar från före kritaperioden som kan kopplas till dagens lemurer. Det innebär att lemurernas förfäder måste ha korsat sundet till Madagaskar, varifrån de utvecklats till de många arter vi känner till idag (och de som ännu inte upptäckts).

Hur många lemurarter finns det?

Det finns mer än 100 lemurarter.

Vissa säger 111 arter (2024), men forskare upptäcker ständigt nya arter av lemurer, så det exakta antalet är kanske högre än så.

Var kan man se lemurer på Madagaskar?

Kvinna letar efter lemurer i träden på Madagaskar

Du kan se lemurer i stora delar av Madagaskar.

De flesta lemurer är nattaktiva, så om du vill få syn på dessa unika djur har du bäst chans på kvällen och natten. Dock finns det även flera arter som du kan ha tur att se under dagen.

Dessutom är cirka 98 % av lemurarter utrotningshotade, vilket naturligtvis gör dem svårare att få uppleva. Den bästa platsen att besöka beror därför på om det finns en specifik art du särskilt vill se.

7 lemurarter du kan uppleva på Madagaskar

Med över 100 olika arter av lemurer krävs det verkligen otur för att inte stöta på några av dem under en resa till Madagaskar.

Vi har valt ut 7 lemurarter; några av dem har du goda chanser att se och andra som kräver ovanligt mycket tur för att kunna kryssa av på din lista.

Ringsvanslemur

Två kattlemurer går nerför en klippa

Ringsvanslemus har blivit en symbol för Madagaskar och är kanske den mest kända av Madagaskars lemurer – en status som inte minskat sedan lanseringen av animationsfilmen Madagaskar. Där var nämligen Kung Julien, ledaren av lemurerna, en ringsvanslemur.

Till skillnad från många andra lemurer spenderar denna art mycket tid på marken istället för i träden.

Lemurarten är känd som ringsvanslemuren tack vare sin karaktäristiska svartvita randiga svans. Svansen, som är längre än kroppen, är inte bara ett vackert smycke utan används bland annat i de så kallade “stink fights” under parningssäsongen. Hanarna gnider sin svans mot körtlarna på bakdelen och försöker sedan skrämma bort rivaler genom att vifta svansen mot dem.

Ringsvanslemuren är aktiv både dag och natt, och du kan bl.a. uppleva lemuren i Anja Reserve och i Isalo nationalpark.

Indri

Indri-lemur sjunger i träden på Madagaskar

Indri är den största av Madagaskars nu levande lemurarter med en vikt på upp till 9 kilo. Den har svart och vit päls och nästan ingen svans, vilket skiljer den från många andra lemurer.

Indrin kan ibland vara svår att upptäcka när den befinner sig i trädkronorna. Däremot är det omöjligt att ta miste på dess ljud. Indrin är känd för sin karakteristiska sång som kan höras över långa avstånd i regnskogen. Deras läte sjungs i en rytm som annars bara människor och fåglar använder, och används bland annat för att försvara territorier.

På malagassiska kallas indrin för babakoto, vilket betyder något i stil med “förfader”. Namnet “Indri” kommer från det malagassiska ordet för “se, där är den.” Det tros ha uppstått på grund av ett missförstånd, där den person som först namngav arten trodde att hans malagassiska guide uppgav namnet när han sa “indri, indri”. I själva verket pekade guiden bara på lemuren för att visa var den var.

Indrin är aktiv om dagen och du kan uppleva den längs Madagaskars östkust, till exempel i Andasibe-Mantadia nationalpark.

Muslemurer

Muslemur sitter i ett träd på Madagaskar

Muslemurer är de minsta av alla primater, där vissa arter av muslemurer väger så lite som 30 gram.

Det finns över 20 olika arter av muslemurer, och många av dem har upptäckts först under de senaste åren. De lever främst i träd där de letar efter frukt, insekter och nektar. Muslemuren har även en särskild status i populärkulturen, eftersom Mort i filmen Madagaskar är en muslemur.

Muslemuren är nattaktiv, och du kan ha turen att få se dem i Isalo, Andasibe-Mantadia och Ranomafana nationalpark.

Bambulemur

Bambulemur sitter i ett träd i Ranomafana nationalpark

Bambulemuren är en liten lemur som väger omkring ett kilo och mäter 56-70 cm.

Det finns flera arter av bambulemurer, inklusive den grå bambulemuren, den stora bambulemuren samt den gyllene bambulemuren, som först upptäcktes 1987.

Lemurarten har fått sitt namn eftersom den är något kräsen. Den äter nämligen nästan bara … bambu. Faktiskt äter den så mycket bambu att den intar cyanid i mängder som är 12 gånger högre än den dödliga dosen för andra djur av samma storlek.

Flera arter av bambulemuren är aktiva både dag och natt, och du kan bland annat stöta på dem i Ranomafana nationalpark och Andasibe Mantadia nationalpark, där det finns gott om bambu.

Sifaka

En Sifika-lemur dansar längs en väg

Sifakor är medelstora lemurer med en lång, silkeslen päls som varierar i färg från gulvitt till mörkbrunt, beroende på arten.

Den mest spridda sifaka-lemuren är Verreauxs sifaka, men du kan också uppleva Doqurels-, Diademed- och Deckens-sifakalemurer.

Sifakor är kända för sina imponerande hopp mellan träden och har fått smeknamnet “dansande lemurer”. De lever så mycket i träden att deras lemmar är anpassade för ett liv i träd och inte på marken. När de ibland rör sig från träd till träd via marken kan de därför inte springa på alla fyra, utan de “dansar” nästan genom landskapet på sina bakben med armarna dinglande ut åt sidan.

Sifakor är aktiva om dagen. De olika arterna av sifakor kan upplevas på olika platser. Verreaux’s sifaka kan till exempel upplevas i Isalo nationalpark, medan Diademed sifaka kan upplevas i Andasibe-Mantadia nationalpark.

Bruna lemurer

En grupp bruna lemurer i skogen på Madagaskar

Bruna lemurer är medelstora lemurer på 40 till 50 cm, som väger mellan 2 till 4 kg. De har en tät, mjuk päls som – trots namnet – varierar i färg från gråbrunt till rödbrunt.

Bruna lemurer är sociala djur som lever i grupper på upp till 12 individer. Till och med deras tänder är sociala och de har en “tandkam” som kan användas för att borsta varandras päls. Till skillnad från alla andra lemurarter, där honan är högst i hierarkin, finns hos flera arter inom de bruna lemurerna inga tydliga tecken på en hierarki.

Bruna lemurer är aktiva både dag och natt, och du kan bl.a. se dem i Andasibe-Mantadia nationalpark.

Aye-aye lemur

Aye Aye-lemuren tittar på kameran i mörkret

Det är inte särskilt troligt att du får se en aye-aye, men den har ett så märkligt utseende att den ändå förtjänar att nämnas på listan. Den är ungefär lika stor som en katt, med ett huvud som har stora ögon och öron, ett ansikte som påminner om en opossum och skarpa, musliknande framtänder. Dessutom har den en lång, buskig svans. Den är särskilt känd för sitt mycket långa, mittersta finger som den använder för att gräva ut insekter från träd.

Aye-aye lemuren har bland annat förföljts av lokalbefolkningen på grund av vidskepliga föreställningar om att den för med sig otur och död. Lyckligtvis är lemurarten idag skyddad enligt lag på Madagaskar.

Aye-aye lemuren är nattaktiv. Den håller till i skogsområden i nordvästra och östra Madagaskar, och du kan bl.a. uppleva den i Ranomafana nationalpark.

TourCompass – Från turist till äventyrsresenär

Vill du uppleva Madagaskars lemurer?