TRYGGHETSGARANTI & SPARA 3 000 KR PÅ UTVALDA TANZANIA-RESOR
021-372 07 99
Öppet idag kl 10 - 14 | Se öppettider

Köra bil i USA

2024-10-01
Visa alla inlägg

White Domes Road i Valley of Fire State Park i USA

När du reser till USA, får du möjlighet att leva ut den verkliga amerikanska drömmen.

En kör själv-resa är ett utmärkt sätt att uppleva USA på, eftersom körningen i sig också är en upplevelse.

Har du funderat på att sätta dig bakom ratten och uppleva de klassiska vägarna?

I det här blogginlägget ger vi dig våra bästa råd kring att köra bil i USA.

Vanliga frågor om att köra bil i USA

Om du tänker köra bil i USA, kan många frågor uppstå. Vad har de för trafikregler? På vilken sida av vägen ska man köra? Finns det djur på vägarna?

Vi har besvarat de vanligaste frågorna här nedan.

Vad är fördelen med att köra själv?

Kvinna på roadtrip i Kalifornien

En av de största fördelarna med att köra själv är den frihet det ger.

Du bestämmer när du vill börja på morgonen, och du bestämmer vilka stopp du vill göra på vägen till din destination. Du är därför delaktig i att skapa din egen resplan, och du kan inkludera sevärdheter som du vill se.

Dessutom är resan en upplevelse i sig. När du kör på Amerikas ikoniska vägar kan du få uppleva de vackraste landskapen medan du tar dig från punkt A till punkt B.

Kan man köra i USA med ett svenskt körkort?

Nej, i USA kan du vanligtvis inte köra enbart med ditt svenska körkort.

Beroende på vilken stat du ska köra i kan ett internationellt körkort (IDP) krävas.

Det internationella körkortet krävs så att myndigheterna i USA har en verifierad engelsk översättning av informationen på ditt svenska körkort.

Observera dock att du måste ta med både ditt svenska körkort och det internationella körkortet när du ska köra bil i USA.

På vilken sida av vägen kör man i USA?

Bil som färdas på höger sida av vägen i Nevada, USA

I USA kör man på höger sida av vägen, precis som hemma. Så på så vis är det inga stora överraskningar när man kör på amerikanska vägar.

Hur gammal måste man vara för att köra bil i USA?

I USA kan man ta körkort med handledare från 14 års ålder, beroende på vilken stat man bor i.

Man måste dock vara minst 21 år gammal för att hyra en bil i USA, och om man är mellan 21 och 24 år, kan det hända att det tillkommer en försäkringsavgift för hyrbilen. Dessutom får unga förare endast köra vissa utvalda bilkategorier.

Hur är vägarna?

Vägförhållandena är i allmänhet bra i USA.

I USA finns det många långa raka motorvägar som dagligen transporterar mängder av människor mellan olika städer. Både resenärer och lokalbefolkningen använder ofta vägarna, så vägkvaliteten och vägnätet måste vara bra.

Men när du ger dig ut på en kör själv-resa i USA, kommer den ofta att innehålla några utflykter eller resdagar där du kommer köra på mindre trafikerade vägar, där du (också) måste vara medveten om hastighetsbegränsningar och väderförhållanden.

Men när du ger dig ut på en road trip i USA, kommer den ofta att innehålla några utflykter eller resdagar där du kommer köra på mindre trafikerade vägar, där du (också) måste vara medveten om hastighetsbegränsningar och väderförhållanden.

Att köra på vägarna i USA är dock inget problem.

Behöver jag en GPS?

Bil följer GPS i Monument Valley, USA

En GPS kan vara din bästa vän när du behöver ta dig från punkt A till punkt B med avstickare längs vägen. Förutom att visa dig de bästa vägarna, kan en GPS också vara till hjälp för att hitta bensinstationer, restauranger osv.

Du bör dock vara medveten om att en GPS inte ingår i biluthyrningen. Du kan därför välja att beställa en GPS när du bokar resan. Alternativt, om ditt mobilabonnemang inte inkluderar användning i USA, kan du köpa ett eSIM-kort före ankomst eller ett amerikanskt SIM-kort när du är på plats. Detta gör att du kan använda olika navigeringstjänster, till exempel Google Maps, när du är på språng.

Många GPS-appar låter dig också ladda ner områden så att du kan använda kartan även när du kör på platser där det är dålig täckning. Om du inte har data eller GPS, kan du istället logga in på ett wifi-nätverk, till exempel på ditt hotell, och ladda ner kartor för användning offline, t.ex. via Google Maps.

Hur snabbt får jag köra i USA?

Vägskylt med hastighetsbegränsning på väg i Kalifornien

Hur snabbt du får köra i USA beror på vilket vilken stat du kör i och var, till exempel om du kör i en stad eller på motorvägen.

I USA anges avstånd i miles och inte kilometer.

Som tumregel får du köra mellan 45 och 70 miles/timme på motorvägarna. På motorvägar med fyra filer får du köra 65 miles/timme, medan alla andra motorvägar har en hastighetsbegränsning på 55 miles/timme.

Du bör dock vara medveten om att hastighetsbegränsningarna varierar från stat till stat. Du kan upptäcka att det är olika hastighetsbegränsningar för stadsområden och motorvägar i olika stater. Håll noga koll på skyltarna.

Finns det några andra regler jag bör känna till?

I de flesta stater får du svänga höger vid rött ljus efter att ha stannat och kontrollerat att vägen är fri, såvida det inte förbjuds med skyltar.

I Amerika får man köra om på båda sidorna av vägen, om vägen har mera än ett körfält. Det är därför viktigt att du kollar båda sidor, innan du byter körfält.

Promillegränsen för bilkörning är i allmänhet 0,08 % i de flesta stater. Vissa stater har strängare gränser för nya förare eller yrkeschaufförer, och det är nolltolerans för yngre personer (under 21 år).

Var kan jag tanka min bil?

Gammal bensinstation på en öde väg i USA

Det kommer att finnas bensinstationer längs de flesta större vägar i USA.

Men du kommer också ibland att köra långa sträckor utan möjlighet att tanka bilen. Därför rekommenderar vi att du tankar bilen och att du ser till att ha vatten och snacks med dig om du vet att du ska köra långt.

De flesta bensinstationer erbjuder självbetjäning, så att du kan tanka din bil dygnet runt. Men du måste ofta betala inne på bensinstationen och inte vid själva pumpen.

På webbplatsen Gasprices kan du hålla kolla på uppdaterade bränslepriser i USA.

Var kan jag parkera?

I USA kan du parkera på markerade platser och på stadsvägar, om inte annat anges.

Undvik parkering framför brandposter, uppfarter och grindar, vid röda och gula trottoarkanter eller platser med handikapparkering utan tillstånd.

Finns det djur på vägarna?

Skylt på vägen som varnar för björnar på vägen

När du kör i nationalparker eller stora naturområden, kan det hända att det förekommer djur på och runt vägarna, precis som hemma. När du kör i dessa områden, kommer du därför ofta att se att det finns skyltar som visar vilka djur som oftast rör sig i området.

Det bästa sättet att undvika att man kolliderar med ett djur är att alltid ha uppsikt, hålla utkik efter skyltar med varningar om djur i området och eventuellt sakta ner när du kör i områden med många djur.

Vill du köra själv i USA?

Drömmer du också om att uppleva Amerika i din egen takt och med friheten att se sevärdheter som ligger bortom de vanliga turiststråken?

På de flesta av våra resor till USA har du möjlighet att glida fram längs klassiska motorvägar och uppleva friheten det ger att köra själv.

Är du redo att ge dig ut på ett äventyr bakom ratten?

TourCompass – Från turist till äventyrsresenär

Se våra kör själv-resor i USA: