TRYGGHETSGARANTI - LÄS MER
StartsidanNyheter och researtiklarKör själv i Australien: Detta ska du vara uppmärksam på

Kör själv i Australien: Detta ska du vara uppmärksam på

2024-06-10
Visa alla inlägg

Kvinna som kör på vänster sida av vägen i Australien

På en resa till Australien kan du uppleva helt enastående och unika landskap med vackra kustlinjer, storslagna naturfenomen och spännande städer.

Ett fantastiskt sätt att utforska detta storslagna land är genom att köra själv – att åka på en roadtrip! Åkturen i sig själv är nämligen också en stor upplevelse.

Har du funderat på att sätta dig bakom ratten och uppleva Oceaniens pärlor?

I detta blogginlägg får du våra bästa råd om att köra bil i Australien.

Vanliga frågor om att köra bil i Australien

Australien är ett av de mest populära länderna för dig som älskar att köra själv, och det är ett fantastiskt sätt att komma riktigt nära ett lands kultur och spännande sevärdheter.

Men det kan också kännas överväldigande att köra bil i ett land man aldrig har besökt tidigare och där man inte känner till lokala lagar och regler.

Här försöker vi svara på några av de vanligaste frågorna från våra gäster.

Vilka är fördelarna med att köra själv?

Kvinna tar en bild av solnedgången i Australien

En av de största fördelarna med att köra själv i Australien är friheten.

När du är din egen chaufför bestämmer du själv när du vill åka på morgonen, och du har större frihet att göra stopp vid sevärdheter som du gärna vill uppleva.

Dessutom är själva åkturen också full med unika upplevelser. Genom bilfönstret får du uppleva spektakulära landskap medan du tar dig från A till B. Restiden blir alltså en del av resupplevelsen och du utnyttjar därför all den tid du har.

Kan man köra med svenskt körkort i Australien?

Nej.

Om du ska på en roadtrip i Australien, är det viktigt att du skaffar ett internationellt körkort.

Det internationella körkortet är ett krav, så att myndigheterna har en verifierad engelsk översättning av informationen på ditt svenska körkort. Du kan beställa ett internationellt körkort hos vissa svenska bilföreningar.

OBS! Det internationella körkortet gäller endast tillsammans med ditt svenska körkort. Kom därför ihåg att ta med både ditt internationella och ditt svenska körkort.

På vilken sida av vägen kör man i Australien?

Vägskylt som anger att man ska köra på vänster sida av vägen

I Australien kör man på vänster sida av vägen.

Det är kanske det viktigaste att veta när du ska köra i Australien. Även om du som chaufför inte är van vid att köra på vänster sida av vägen så är det helt lagligt.

Om du hyr en bil sitter ratten därför på höger sida i bilen. Broms- och gaspedalerna sitter som du är van vid hemifrån, men du måste vänja dig vid att växla med vänster hand istället för höger. Många hyrbilar har dock automatlåda, vilket gör det lite enklare att vänja sig vid att köra på vänster sida.

De flesta upplever att det kan hända några roliga småfel när man plötsligt ska köra på en annan sida än man är van vid. I början kanske du slår handen i sidan av bilen när du ska växla eller backa eftersom du använder höger hand istället för vänster. Kanske sätter du på vindrutetorkarna istället för blinkljusen.

De flesta vänjer sig dock snabbt vid att köra på vänster sida, och du kanske till och med upplever att du behöver en tillvänjningsperiod när du är hemma igen och återigen ska köra på höger sida av vägen.

Hur gammal måste man vara för att köra bil i Australien?

Man ska vara 17–18 år för att köra bil i Australien, beroende på var i landet man befinner sig.

På de flesta platser i Australien måste du dock vara mellan 21 och 25 år för att kunna hyra en bil. Det beror på bilmodellen. Dessutom ska du ha haft ditt körkort i minst 1 år.

Några platser har även särskilda försäkringsregler och högre hyrpriser, om du är under 25 år när du ska hyra en bil.

Hur är vägarna i Australien?

Bilar som kör på Great Ocean Road i Australien

Vägförhållandena är generellt sett bra i Australien.

Både resande och lokalbor kör ofta långa sträckor och det finns därför stora, fina motorvägar som går mellan städerna. En kör-själv-resa inkluderar ofta utflykter eller resdagar då du kör på mindre trafikerade vägar och måste vara uppmärksam på hastigheten och vägförhållandena.

Förutom detta är det dock inga problem att köra på vägarna i Australien.

Behöver jag en GPS?

En GPS kan vara din bästa vän när du är på en kör själv-resa i Australien. Förutom att hjälpa dig att hitta de bästa rutterna till din destination, kan en GPS också hjälpa dig att hitta bensinstationer, restauranger m.m.

Observera att GPS inte ingår i priset för hyrbilen för våra kör själv-resor i Australien. Därför rekommenderar vi att du köper ett eSIM-kort innan du anländer till Australien eller ett australiensiskt SIM-kort vid ankomsten. Det gör att du kan använda olika navigeringstjänster, till exempel Google Maps, när du är på språng. Det är också möjligt att ladda ner kartor i förväg så att du kan använda dem även i områden med dålig täckning.

Finns det andra regler jag måste tänka på?

Fartgränserna kan variera mellan staterna, så var uppmärksam på lokala regler. Allmänt kan du dock räkna med en fartgräns på 50 km/t i städerna och 100 km/t utanför stadsgränserna, såvida inte annat anges. På några platser får man köra 110 km/t på motorvägar.

Det finns många platser i Australien där man ska betala vägtullar, till exempel på motorvägar vid de större städerna som Sydney, Melbourne och Brisbane. Dessa kan betalas elektroniskt med en så kallad E-tag. Hos de flesta hyrbilsföretag registrerar du ditt kreditkort när du hämtar ut bilen, och när du kör igenom en betalzon så dras beloppet automatiskt via den E-tag som sitter i bilen.

I Australien är det högerregeln som gäller. Det vill säga att du ska ge företräde åt fordon som kommer från höger i omärkta vägkorsningar, eller när du kör in i en rondell – som du kör in i mot vänster.

Var kan jag tanka min bil i Australien?

Det finns bensinstationer, eller servos, längs de flesta stora vägarna i Australien.

Men det kan i vissa fall vara långa sträckor då det inte är möjligt att tanka bilen. Vi rekommenderar därför att du fyller tanken och tar med vatten och snacks, om du vet att du ska köra långt.

De flesta bensinstationer har självbetjäning, så du kan tanka din bil dygnet runt. Du betalar dock ofta inne på bensinstationen och alltså inte vid själva automaten.

Du kan kolla webbplatser som FuelPrice för att få uppdaterade bränslepriser i Australien. Våra två kör själv-resor i Australien är cirka 600 km (Det bästa av Australien med körning på Great Ocean Road) och nästan 2000 km (Kör själv på Australiens östkust). Observera att detta är den direkta rutten som den beskrivs i resplanen. Avståndet ökar om du väljer alternativa rutter längs vägen.

Var parkerar jag i Australien?

Australisk parkeringsskylt

Håll ett öga på vägskyltarna, som talar om ifall du får parkera på en särskild plats.

I Australien parkerar du alltid bilen i körriktningen, det vill säga på vänster sida av vägen. Det är alltså olagligt att parkera på sidan, där det kommer mötande trafik.

Det finns vanligtvis parkeringsskyltar i närheten som anger hur länge du får stå på en plats. 2P betyder att du får stå där i två timmar, 3P i tre timmar och så vidare.

Är det djur på vägarna?

Känguru på vägen i Australien

I Australien kan det, precis som här hemma, vara djur på vägarna som du ska vara uppmärksam på när du är ute och kör.

Det finns ofta varningsskyltar på sträckor med större risk för exempelvis kängurur eller wallabyer.

Risken för djur på vägarna är högre vid soluppgång och solnedgång. Vi rekommenderar därför att du kör i dagsljus och undviker att köra på natten, i synnerhet på mindre vägar där huvuddelen av djurlivet är. Om du är tvungen att köra när det är mörkt så kör långsammare, håll bra avstånd och se efter varningsskyltar som gör dig uppmärksam på djur i området.

Vill du köra själv i Australien?

När du väljer en av våra roadtrips i Australien har du möjlighet att lägga till/välja bort upplevelser beroende på vad du vill uppleva.

Är du redo att sätta dig bakom ratten och ge dig ut på äventyr?

Se våra kör-själv-resor i Australien

TourCompass – Från turist till äventyrsresenär​!