TRYGGHETSGARANTI - LÄS MER
021-372 07 99
Öppet idag kl 10 - 16 | Se öppettider

Firar man jul i Asien?

2018-11-04
Visa alla inlägg

Asia

Julen förknippas ofta med att vara kristen – och det är inte minst en västerländsk – företeelse.

Trots det firas julen i dag i många av de asiatiska länderna med säregna jultraditioner som huvudingrediens.

Men hur firas julen i Asien? Här kan du läsa om de unika jultraditionerna som du hittar på några av våra resmål i Asien.

Jultraditioner i asiatiska länder

Kentucky Fried Chicken och julmarknader i Japan

Tokyo

Japan har fått sina egna, unika jultraditioner, även om bara 1 % av landets befolkning är kristna.

På många platser i Japan kan du uppleva julmarknader, som påminner om de europeiska. En av de större marknaderna är Tokyo Christmas Market, som påminner om en tysk julmarknad. Marknaden är faktiskt också sponsrad av The German Tourism Association.

På marknaden kan du köpa julpynt och njuta av den färgglada julbelysningen medan du dricker en kopp glühwein. Du kan också njuta av juldekorationerna i flera av Japans större städer, där flera shoppingcentrum är julpyntade med allt möjligt pynt och all möjlig julbelysning.

Det är dock inte allt med den japanska julen som påminner om den svenska.

Julafton i Japan firas nämligen som ett slags alla hjärtans dag, då par går på date och utbyter gåvor. Det är sällsynt att ge gåvor till någon annan än sin partner.

Den japanska julmenyn är också mycket otraditionell. Den består ofta av kyckling från snabbmatskedjan ”Kentucky Fried Chicken”. Snabbmaten har varit en tradition sedan 1974 tack vare KFC:s egen marketinginsats, där deras slogan var ‘Kurisumasu ni wa kentakkii”, som betyder ”Kentucky till jul.”

Shoppingcenter och julbelysning i Kina

Kina

Det är ingen tvekan om vilken högtid det är när du besöker de kinesiska storstäderna under julen. I storstäder och shoppingcenter kan du se juldekorationer och belysning, som till och med får den största julskeptikern att komma i julstämning.

De flesta kineser är inte kristna, och därför firas julen utan att kristendomen spelar en stor roll.

Även om kristendomen inte finns med i julfirandet har kineserna sina egna jultraditioner. En av de mest unika traditionerna inkluderar äpplen. Man slår in äpplen på ett vackert sätt och ger dem till varandra. Traditionen kommer från att det kinesiska ordet för äpple låter som ordet för fred. Dessutom betyder julafton ”Ping’an Ye” (平安夜) – ”stilla” eller ”fridfull” kväll.

Kineserna firar julafton tillsammans med vänner och familj och äter en festmåltid. 

Midnattsmässa och festmåltid i Vietnam

Ho Chi Minh

En liten del av Vietnams invånare är kristna. Därför finns det en tradition att hålla midnattsgudstjänster på julafton i kyrkorna.

Många av kyrkorna har ett krubbspel med figurer av Josef, Maria och Jesus naturlig storlek.

De kristna vietnameserna åker på midnattsmässa på julafton och sedan åker de hem för att äta en festmåltid med familjen. Vanligtvis består middagen av kycklingsoppa, men de som har råd byter ut kycklingen mot kalkon. Till efterrätt äter vietnameserna, precis som i Frankrike, chokladtårtan Bûche de Noël’, som är formad som en stubbe. Den här traditionen tog fransmännen med sig till Vietnam, då de koloniserade landet under 1880-talet.

Under julen ger vietnameserna också gåvor till varandra. Gåvorna är ofta mat, och en särskilt populär gåva är chokladtårtan Bûche de Noël.

Julgranar av hönsfjädrar i Indonesien

Bali

Som i många andra asiatiska länder blir shoppingcentrum dekorerade med juldekorationer under juletiden.

Men det är inte de enda platserna som julpyntas. På landet, långt bort från storstadens kommersialiserade jul, har några balinesiska familjer en julgran gjord av hönsfjädrar.

I södra Bali finns det flera kristna byar, som pyntas till jul. Dekorationerna skiljer sig från dem i väst. Balineserna ställer långa bambugrenar och kokosnötsblad utanför sina hem. Den dekorationen kallas ”penjor”.

En annan tradition som de kristna indoneserna har under julen är ”Ngejot”. Ngejot är en jultradition som handlar om att dela och skapa lycka, vilket kommer till uttryck genom att de kristna ger mat till sina grannar på julafton. 

Gåvor och fruktkaka på Sri Lanka

frukt kaka

På Sri Lanka firar man också jul. I soluppgången den första december kan man höra kineserna fira med fyrverkerier. Det är en tradition som markerar att julen är här på Sri Lanka.

Precis som här hemma har invånarna på Sri Lanka som tradition att hålla julfester med härliga julmåltider tillsammans med vänner och familj, och man utbyter gåvor.

På flera platser kan man som besökare i landet smaka på den traditionella fruktkakan, som lankeserna äter under julen. Den påminner lite om den fruktkaka som man kan få på flera platser i Tyskland, Holland och Storbritannien, men det finns också typiska lankesiska ingredienser i fruktkakan.

Traditionellt är kakan täckt med ett lager marsipan, som är gjord på cashewnötter i stället för mandlar.

Upplev de asiatiska jultraditionerna

Vill du åka på julsemester i december, bort från den stressiga svenska julen?

Jultraditionerna i de asiatiska länderna är ett härligt och annorlunda sätt att fira kärlekens fest på!

TourCompass – Från turist till äventyrsresenär