TRYGGHETSGARANTI & SPARA 3 000 KR PÅ UTVALDA TANZANIA-RESOR
021-372 07 99
Öppet idag kl 10 - 14 | Se öppettider

Dricks i USA

2024-10-01
Visa alla inlägg

Dricksglas på ett kafé

I USA är dricks inte bara en vänlig gest, utan en viktig del av lönestrukturen för många arbetare inom servicebranschen.

Detta system har sina rötter i början av 1900-talet och har utvecklats till en underförstådd förväntan hos både konsumenter och anställda i deras vardag.

Så, när ska man dricksa i USA? Och hur mycket ska man dricksa?

Läs vår guide till dricks i USA nedan.

Varför är dricks så viktigt i USA?

Till skillnad från många andra länder där servicepersonal får en grundlön som de kan leva på är lönerna mycket låga inom många serviceyrken i USA.

Detta innebär att personer som arbetar som servitörer, bartendrar och hotellpersonal är starkt beroende av dricks för att tjäna tillräckligt.

Lagstiftningen tillåter en lägre lön än den federala minimilönen för arbetstagare som får dricks, förutsatt att den mottagna dricksen säkerställer att arbetstagaren uppnår den gällande minimilönen.

Hur mycket ska man dricksa i USA?

Servitör tar en kopp och dricks från ett bord på ett kafé

Dricks beräknas vanligtvis som en procentandel av den totala notan, men beloppen kan variera baserat på servicekvalitet och hur nöjd man är.

Det är vanligt att dricksa mellan 15 % och 20 % av notan, beroende på vilken bransch det gäller.

Här kan du se hur mycket det är vanligt att dricksa inom olika serviceyrken.

Restauranger

På restauranger är det vanligt att man dricksar minst 15 % av notan.

Vid 15 % har du fått det du beställt, men inte mycket mer än så. Vid 18–20 % har du fått bra service. Detta kan till exempel innebära att servitören kom till ditt bord för att fylla på ditt vattenglas och fråga om allt var bra. Dricks på mer än 20 % ges vanligtvis för utmärkt service.

Hotellservice

När du dricksar bärare och piccolor på hotell är det vanligt att dricksa 1–2 USD per bagage. Det är också normalt att dricksa städpersonalen, och här är beloppet vanligtvis cirka 3–5 USD per rum och dag.

Taxichaufförer

Det är normalt att dricksa taxichaufförer 15–20 % av totalbeloppet, dock minst 2 USD per åktur. Detta gäller även när du använder appar som Uber och Lyft.

Hur dricksar jag?

Betalning på en restaurang

Dricks kan lämnas på många sätt, och om du kommer från ett land där dricks inte är vanligt, kan det kännas onaturligt.

En bra idé är att alltid ha ett antal dollarsedlar på sig, så att du enkelt kan dricksa kontant när det inte är möjligt att göra det på andra sätt.

När du dricksar i en taxi, är det enklaste sättet att ge pengar direkt till chauffören. Om du använder appar som Uber eller Lyft, är det också möjligt att ”dricksa” via appen när resan är slutförd.

När du har ätit på restaurang eller kafé, finns det ofta ett alternativ på betalningsterminalen där du kan välja att lägga till en procentandel som du vill dricksa (läs mer om detta nedan). Om det här alternativet inte är tillgängligt, kan du dricksa genom att antingen lämna pengar på bordet där du har ätit, eller så kan du ge pengarna direkt till din servitör.

I barer kommer det också att finnas antingen ett alternativ att dricksa via betalningsterminalen, direkt till bartendern eller i en så kallad ”tipping jar”, vilket är en burk på bardisken där du kan lägga kontanter.

Förslag på dricks

När man äter på restaurang eller café, har den tekniska utvecklingen gjort att det blivit mer regel än undantag att kunderna får förslag på dricks direkt på betalningsterminalen. Detta kan vara till hjälp för dig, så att du inte behöver tänka för mycket på hur mycket du ”bör” dricksa.

I sällsynta fall kan dock, förutom att en standard procentsats läggs till på notan, också extra dricks föreslås på betalningsterminalen; ibland mer än 20 %. Detta kan skapa förvirring eller pressa dig att dricksa mer än du vill, särskilt när servitören står bredvid dig. Detta är dock helt frivilligt, och du bör dricksa det du tycker är rimligt.

Tänk på att det också står ”sales tax” på de flesta notor. Detta bör inte förväxlas med dricks, eftersom ”sales tax” bara är en procentandel av skatten på notan.

Vad händer om man inte dricksar i USA?

I princip händer ingenting om du inte lämnar dricks i USA. Dricks krävs inte enligt lag, så det finns inget som hindrar dig från att inte dricksa.

Kom dock ihåg att dricks är en stor del av den amerikanska servicekulturen, och många amerikaner förlitar sig på den dricks de får för att få ekonomin att gå ihop. Du bör också vara medveten om att vissa amerikaner kommer betrakta dig som oförskämd om du inte lämnar dricks. Det kan handla om chefer, servitörer eller andra tjänsteleverantörer.

När bör du inte dricksa?

Stormarknad i USA

Som tumregel är det en bra idé att lämna dricks när du mottar en tjänst i USA, men det finns undantag där dricks inte är typiskt.

Servitörerna som tar med maten till ditt bord förväntar sig vanligtvis dricks, men om du köper maten i en kassa eller på en stormarknad, är dricks inte vanligt. Detta är också fallet på vissa snabbmatsrestauranger, där du beställer och hämtar maten i kassan.

Ibland ingår dricks också i slutnotan. Här anges det vanligtvis som gratuity på notan, och i dessa fall behöver du inte lämna någon ytterligare dricks.

Måste man fortfarande dricksa även om servicen var dålig?

Nej. Du bör inte lämna dricks i USA om du får dålig service.

Men det beror mycket på var du får servicen. Om du får dålig service hos till exempel en frisör, behöver du inte dricksa, men det är en något mer speciell situation om du får dålig service på en restaurang.

Även om du har fått dålig service på en restaurang är det fortfarande vanligt att man lämnar dricks på cirka 10 %. I själva verket går pengarna till servitören, så om maten är kall eller om det tar lång tid innan du få den, är det vanligtvis på grund av ett misstag i köket och inte servitörens fel. Här bör du komma ihåg att servitörerna ibland betalas mindre än minimilön, så om inte servitören har gett dig dålig service, är dricks fortfarande vanligt.

Vill du också uppleva USA?

Även om dricks kan kännas onaturligt, är det en helt naturlig del av att uppleva den lokala kulturen under en resa til USA, och efter de första gångerna kommer det att bli ett helt naturligt inslag i resan.

Är du redo att uppleva Amerikas unika kultur?

Vi är redo att hjälpa dig om du har några frågor.

TourCompass – Från turist till äventyrsresenär

Se våra resor till USA nedan: