En resa till Galápagosöarna är som en resa till en helt annan värld.
Galápagosöarna ligger mitt i Stilla havet och är ett paradis för natur- och djurälskare.
Öarna sägs faktiskt vara en av de allra bästa platserna i världen att uppleva det autentiska vilda djurlivet, och här hittar du många djurarter som inte finns på någon annan plats i världen.
Nedan kan du läsa mer om tio djurarter som du kan ha turen att få uppleva på en resa till Galápagosöarna.
Havsleguanen är en helt unik krabat.
För det första lever havsleguanen uteslutande på Galápagosöarna. För det andra är den världens enda leguanart som lever av havets växter. För det tredje har den ett säreget utseende.
Havsleguanen kan dyka ända ner till 9 meters djup och leta efter föda, som alger och tång.
Den kan bli 1,5 meter från nos till svans och väga upp till 12,5 kg. Dessutom har dess utseende använts som inspiration till både Godzilla- och Alien-filmerna.
Världens största sköldpaddsart kallar också Galápagos för sitt hem. Galápagossköldpaddan är en landsköldpadda som kan väga upp till 250 kilo.
Som om inte dess enorma storlek var tillräcklig så är sköldpaddsarten faktiskt även den art av ryggradsdjur som kan bli äldst. Den högsta åldern som har dokumenterats är så mycket som 152 år!
En galápagossköldpaddas liv består i huvudsak av att äta gräs och blad och att koppla av i solen. Dessutom sover sköldpaddan omkring 16 timmar om dygnet så den lever verkligen att lugnt liv!
Den blåfotade sulan lever inte uteslutande på Galápagos. Den finns dock primärt i den östra delen av Stilla havet, vilken omfattar Galápagosöarna.
Det unika med denna fågelart är dess ikoniska ljusblå fötter. Den blå färgen är extremt viktig för hanfåglarna, då de hanar med de mest turkosblå fötterna har störst chans att väljas som make av honorna. Färgen indikerar nämligen hanens förmåga att skaffa föda till sig själv och en potentiell maka.
Hanarna gör en parningsdans för honorna, då de höjer sina blå fötter upp och ner och visar upp den eleganta färgen.
Vem kan motstå det?
Säger man pingvin faller tankarna oftast på snö och kyla på Antarktis, och inte alls på de tropiska områdena vid ekvatorn. Inte desto mindre kan du alltså uppleva pingviner på Galápagos.
Galápagospingvinen är faktiskt den pingvinart som lever allra längst norrut.
Dagarna tillbringar de i det kyliga vattnet kring öarna för att inte bli överhettade. Det är också i vattnet de hittar föda i form av fisk. Nätterna på öarna är kyligare och pingvinerna kommer därför upp på land för att tillbringa dem i små hålor.
De praktfulla, rosa fåglarna med sina spinkiga ben, långa vackra halsar och bananformade näbbar hör också hemma på Galápagosöarna.
Flamingorna på Galápagos är faktiskt bland de rödaste och långt mer färgrika än flamingorna i Afrika och Europa. Deras ikoniska röda färg kommer från karoten i deras föda, som består av små skaldjur och växter. Färgen visar sig först i deras fjädrar när fåglarna är upp emot 3 år gamla.
Flamingor ses ofta stående på ett ben. Teorin är att de gör detta för att koppla av, spara energi och hålla värmen.
Galápagossjölejonet är en riktig mästare på att dyka. Det kan dyka ner till nästan 600 meters djup i sitt sökande efter fisk. Detta är särskilt nödvändigt under El Niño-fenomenet, då de varmare vattentemperaturerna får sjölejonens normala föda, sardiner, att migrera bort från öarna.
Du kan ofta se stora flockar med sjölejon, som ligger och dåsar på sandstränderna överallt på Galápagosöarna. Det är inte heller ovanligt att se sjölejonungar som ligger på stranden medan deras mödrar är ute i vattnet för att fånga fisk. Om du har tur simmar de nyfikna sjölejonen riktigt nära dig när du snorklar vid öarna.
Sjölejonhonorna och deras ungar lär sig snabbt att känna igen varandras unika rop så att de alltid kan hitta varandra i de stora flockarna.
När man pratar om djurlivet på Galápagos måste man också nämna darwinfinkarna, som var en del av inspirationen till Darwins evolutionsteori.
Under hans besök 1835 lade den unga vetenskapsmannen märke till att deras näbbar skilde sig från näbbarna på de europeiska finkarna. Näbbarna skilde sig till och med från ö till ö och han teoretiserade att de små fåglarna hade samma förfader, men gradvis hade utvecklat sig olika beroende på i vilken miljö de befann sig.
På Galápagos hittar du 14 olika finkar som framför allt kan åtskiljas utifrån storleken på deras näbbar och vilken föda de äter.
Fregattfåglar är även kända som himlens pirater eftersom de gärna “rånar” andra fåglar på deras nyfångade fisk medan de svävar runt i luften.
Det bor två arter av fregattfåglar på Galápagosöarna: den stora fregattfågeln och praktfregattfågeln.
Båda arterna av fregattfåglar känns primärt igen på de stora, röda strupsäckarna som hanarna blåser upp för att locka till sig en maka bland de omkringflygande honorna.
Fregattfåglarna har ett imponerande vingspann på upp till 2 meter. Det är en havsfågel som ofta flyger ut över havet i sitt sökande efter fisk, varifrån den återvänder först efter en veckas tid. Detta trots att den aldrig landar i vattnet. I stället håller den sig svävande i luften hela tiden den är borta från land.
Albatrossen är Galápagosöarnas största fågelart med ett vingspann på upp till 2,5 meter.
Den känns igen på sitt vita huvud, halsfjädrarnas fina mönster och sin långa, gula näbb.
Jämfört med andra albatrossarter är galápagosalbatrossen bara medelstor och det är den enda arten av de stora fåglarna som lever i de tropiska områdena.
Vill du uppleva galápagosalbatrossen ska du bege dig till Isla Española, som är en av de södra Galápagosöarna och den enda platsen där de stora fåglarna lever. Det är en imponerande syn att bevittna, när albatrossen med sina långa vingar majestätiskt svävar ut över havet.
Det är ingen ovanlig syn att se de senapsgula landleguanerna ligga och sola sig under ekvatorsolens varma strålar.
Landleguanens utseende kännetecknas av bruna och gula nyanser och den spetsiga ryggkammen, som går från nacken och ner längs ryggen. Överlever landleguanerna de första svåra åren så kan de bli upp emot 60 år gamla.
Dessa stora ödlor är kallblodiga och lever i huvudsak av kaktusfrukter, som innehåller både föda och en stor del av vätskan som leguanen behöver.
Landleguanen är ännu en av öarnas endemiska arter – det vill säga arter som bara lever här – och du kan hitta de gula leguanerna på sex av Galápagos öar, bland annat på Isabela och Santa Cruz.
På Galápagos är djurlivet absolut enastående.
Här upplever du djurarter som inte finns någon annanstans i världen och kan bevittna inspirationen bakom evolutionsteorin.
Galápagos är ett paradis för djurintresserade!
TourCompass – Från turist till äventyrsresenär