Litet land, stora upplevelser.
Så kan man beskriva Sri Lanka, som trots sin mindre storlek bjuder på en värld av kultur, natur och djurliv som är både fantastisk och unik.
Sri Lanka är ett äkta paradis för alla som älskar djur.
Med sin frodiga vegetation och sina varierande landskap bjuder ön på en enorm biologisk mångfald och är hem åt många olika djurarter.
På en resa till Sri Lanka har du god möjlighet att uppleva det spännande djurlivet i några av landets nationalparker och andra naturområden.
Men vilka djur kan du se på en safari i Sri Lanka?
Sri Lankas djurliv bjuder på ett stort urval av djur både på land och till havs. Det finns upp till 140 olika däggdjur, 400 olika fågelarter och mer än 170 slags reptiler i Sri Lanka.
Vi har samlat tio djur som du kan ha turen att få uppleva om du reser dit.
Den asiatiska elefanten är ”lillebror” till den afrikanska elefanten. Den är mindre, men fortfarande en majestätisk syn.
Det finns flera möjligheter att se elefanten i de lankesiska nationalparkerna.
Udawalawe nationalpark sägs ha ett av de största elefantbestånden i Sri Lanka och är hem åt upp emot 500 elefanter.
Reser du mellan juni och september kan du dessutom se flockar på omkring 300 elefanter i Minneriya nationalpark, där de samlas kring vattenreservoarerna som är de enda vattenkällorna i det annars torra landskapet.
Det är inte bara i Sri Lankas nationalparker som du kan uppleva vilda djur.
Makaken lever nämligen ofta vid monument och tempel, vilket har gett den smeknamnet ”tempelapan”.
Aporna lever i stora flockar och du får därför ofta se många på samma plats. Makakerna är inte farliga, men de är vilda djur och kan bli närgångna eller aggressiva om du kommer för nära.
Håll därför avstånd och låt bli att ge dem mat. Då håller de sig lugna och du kan se på dem så mycket du vill.
Sambarhjorten är en av de största hjortarna i världen och lever i Sri Lankas skogsområden.
Lika andra hjortarter har sambarhjorthanarna stora horn.
Hjortarna lever primärt i skogsområden och kan ofta ses vid vattenhål eller på gräsområden i nationalparker som Yala, Horton Plains och Udawalawe.
Påfågeln är nog en av de fågelarter vars hanar har den mest imponerande fjäderdräkten.
Som med många andra fågelarter använder påfågelhanen sina färgglada fjädrar för att locka honorna.
Den imponerande fågeln lever i Sri Lankas regnskog, men finns även i bland annat Yala nationalpark.
Utanför Sri Lankas kuster kan du få uppleva världens största djur: blåvalen.
Den imponerande blåvalen kan väga upp till 200 ton och bli över 30 meter lång.
Blåvalar förekommer på flera platser vid Sri Lanka, till exempel vid kusterna i Trincomalee och Mirissa. I Trincomalee, som ligger i den nordöstra delen av Sri Lanka, kan du uppleva blåvalen mellan maj och oktober. I Mirissa, som ligger på Sri Lankas sydspets, kan du åka på valsafari mellan december och april.
På valsafari kan du också ha turen att få se kaskeloter och delfiner som också finns i havet runt Sri Lanka.
En varan är ett slags ödla.
Det finns många typer av varaner och några av dem lever i Sri Lanka. En av dem är bandvaranen, som kan bli ända upp till tre meter lång.
Med sina fjäll och långa klor är det stora djuret fascinerande att se på och leder snabbt tankarna till forntidens dinosaurer.
Varanerna lever i Sri Lankas nationalparker, men ibland kan du även kan ha turen att få se dem röra sig i utkanten av städer.
Som namnet antyder har ceylondjungelhönan några saker gemensamt med våra nordiska höns.
De stora hanarna har en färgglad fjäderdräkt med en röd och gul tuppkam. Honorna är mindre än hanarna och har en brun fjäderdräkt, vilket gör att de kan kamouflera sig bättre när de ruvar på sina ägg.
Även om ceylondjungelhönan påminner om våra inhemska hönor, så lever den i Sri Lanka och är till och med landets nationalfågel.
Läppbjörnen är en sällsynt björnart som lever på bland annat Sri Lanka. Den har en svart och mycket rufsig päls, som den gräddfärgade nosen tittar fram igenom.
Läppbjörnen har ofta en ljusbrun fläck i form av ett Y eller ett V på bröstet.
Den färdas oftast ensam och på natten, vilket kan göra den svår att upptäcka för resande. Det är dock inte omöjligt och har du tur kan du få se den i bland annat Yala nationalpark.
Vattenbuffeln lever både i det vilda och som boskap i Sri Lanka.
De stora djuren kan väga upp till 1 200 kg och både hanar och honor har de stora, karaktäristiska hornen. Hornen växer hela buffelns liv och är ett bra försvar mot rovdjur såsom leoparder.
Vattenbufflarna har använts i lantbruket i mer än 5 000 år, där deras storlek och styrka har varit till hjälp vid både transport och skörd. Dessutom används deras kött och mjölk även i mat.
I Sri Lankas nationalparker flockas de stora djuren ofta kring vattenhålen för att dricka vatten eller svalka sig.
Det största kattdjuret som lever i Sri Lanka är leoparden. Det finns nämligen inga lejon eller tigrar iSri Lanka, trots att ett lejon pryder landets flagga.
Utan varken lejon eller tigrar finns det mer plats för leoparder i Sri Lanka. Detta eftersom lejon och tigrar ofta hotar leopardernas tillgång till föda och deras habitat. Därför är leoparderna i Sri Lanka ofta större än leoparder på andra platser i världen – och lugnare, eftersom den här står överst i hierarkin av de stora kattdjuren.
Du kan ha turen att få se leoparder i Yala nationalpark, som sägs vara en av de bästa platserna i världen att se leoparder. Men det finns inga garantier. Leoparden lever ensam, jagar i huvudsak på nätterna och är mycket duktiga på att gömma sig.
Du kan som sagt åka på safari utanför Afrika och Sri Lanka är ett fantastiskt safariresmål, där du har möjlighet att uppleva djuren i deras naturliga miljöer.
Det finns god möjlighet att åka på en klassisk safari i Sri Lankas nationalparker och att delta i valsafari, där du kan utforska landets många spännande vattenlevande djur.
Upplev det imponerande djurlivet och de frodiga nationalparkerna med oss i Sri Lanka
TourCompass – Från turist till äventyrsresenär