TRYGGHETSGARANTI - LÄS MER
021-372 07 99
Stängt idag | Se öppettider
StartsidanNyheter och researtiklarDe roligaste djuren i världen – TourCompass roliga sju

De roligaste djuren i världen – TourCompass roliga sju

2023-04-23
Visa alla inlägg

Djur är fascinerande och det kommer nog inte som någon överraskning att vi på TourCompass älskar djur!

Det är en enorm upplevelse att resa ut i världen och utforska det vilda djurlivet. Vi har skrivit om The Big Five, men här ger vi vårt förslag på The Funny Seven – de roliga sju. Kanske har du turen att störa på ett av dem på din nästa resa.

Dyngbagge – världens starkaste djur, som lever på lort

Dyngbaggen är en fascinerande varelse som kan ge oss en lektion i återanvändning och hållbarhet. Dessa små insekter är experter på att omvandla gödsel till nyttig jord, och kan till och med rulla och flytta sin egen vikt gånger 1 141!

Dyngbaggens lever på lort!

När den stöter på en läcker lort på sin väg omvandlar den lorten till en kula och rullar iväg med den. Som om dyngbaggen inte har tillräckligt att göra med att rulla iväg med den stora lorten så gör den det också med huvudet nedåt och rumpan i vädret. Därför tvingas den ofta ta en paus för att orientera sig och kontrollera att den går i rätt riktning. Det gör den genom att kravla upp på lorten och se på stjärnorna – dyngbaggen är nämligen den första kända insektsarten som använder stjärnorna för att navigera.

Här kan du se dyngbaggen: Afrika, Latinamerika, Oceanien och Asien.

Myrkott – den levande grankotten

Myrkotten är ett märkligt skaldjur som mest av allt påminner om en grankotte med ben. Hela dess kropp är täckt av hårda fjäll, som består av samma material som våra naglar. Om myrkotten känner sig hotad rullar den ihop sig till en boll och är då väl skyddad av de hårda fjällen.

En myrkott har inga tänder utan använder sin upp till 40 centimeter långa tunga för att äta termiter, myror och larver, nästan som en myrslok. Den kan faktiskt äta 70 miljoner insekter om året! Myrkotten använder magsäcken till att ”tugga” sin föda, med hjälp av små stenar som den äter och invändiga piggar i magen. Båda bidrar till att mala det som myrkotten äter.

Myrkotten är en allvarligt hotad djurart då den jagas på grund av sina eftertraktade fjäll, som används i traditionell medicin.

Här kan du se myrkotten: Tanzania, Sydafrika och Botswana.

Jordsvin – en effektiv grävare

När jordsvinet är på jakt efter ett myr- eller termitbo använder det sina långa, kraftfulla ben med stora skyffelformade klor som ger den en oöverträffad förmåga att gräva. Den är faktiskt så effektiv att den kan gräva 3–4 meter på några få minuter. Även om den sticker huvudet direkt ner i jorden får den inte jord i näsa eller lungor, då den har ett grisliknande tryne. Näsborrarna är fulla med långa, ljusa hår och hudvecken i nosen gör att jordsvinet kan stänga näsborrarna. När jordsvinet är på jakt efter mat blir det ofta bitet av insekter, men skyddas av sin tjocka hud.

Jordsvinet har ett välutvecklat matsmältningssystem, vilket är nödvändigt eftersom insekter är hårdsmält kost, och när det smaskar i sig myror och insekter så sönderdelas de i den muskulösa magsäcken. Det innebär att jordsvinet har en muskelmage, vars sammandragningar bidrar till att bryta ner maten.

Här kan du se jordsvinet: Afrika – om du har tur. Ett jordsvin är nämligen otroligt svårt att se, då det är ett nattdjur.

Kapybara – naturens mega-marsvin

Kapybaran är världens största gnagare. Den kallas även för vattensvin, då den trivs bra i vatten.

Ögon, näsa och öron sitter högt på kapybarans huvud, så att den kan andas och orientera sig medan den simmar. Den har simhud mellan tårna, vilket gör den till en enastående simmare. Kapybaran kan dessutom hålla andan i upp till 5 minuter. Detta är en bra egenskap när den ska fly från rovdjur och hitta föda i vattnet.

Precis som andra gnagare växer kapybarans tänder konstant och den sliter ner dem genom att äta gräs och växter. Maten är svår att smälta och därför äter kapybaran sin egen avföring. Detta för att smälta maten två gånger och få rätt näring.

Kapybaran är ett socialt djur som gärna lever i flockar med 40 individer. De kommunicerar med varandra genom att skälla, vissla och spinna.

Här kan du se kapybaran: Sydamerika.

Träskonäbb – en fågel som härstammar från dinosaurerna

Tycker du att denna fågel ser förhistorisk ut? Då har du inte helt fel. Träskonäbben härstammar nämligen från dinosaurier för hundratals miljoner år sedan. Den är omkring 150 centimeter hög och har en 20 centimeter lång näbb.

Näbben kan producera ett ”klappande” ljud, som både lockar partner och avskräcker rovdjur. Detta ljud har jämförts med ett maskingevär. Den använder dessutom näbben som ett redskap för att skopa upp vatten, så att den kan svalka sig i det tropiska, afrikanska solskenet. Men näbbens farligaste funktion är som ett supereffektivt jaktvapen. Träskonäbben kallas även dödspelikan, då den enkelt kan förtära en krokodilunge.

Här kan du se träskonäbben: bland annat i Uganda, Tanzania och Zambia där den ofta håller till i sumpområden.

Sömngångare – världens mest avslappnade djur

Den goda nyheten är att du inte behöver ha bråttom för att läsa om dessa långsamma däggdjur.

Sömngångaren är känd för sina långsamma rörelser och avslappnade personligheter.

Det visar sig bland annat genom att de använder större delen av dygnet till att sova, vilket kan bli ända upp till 20 timmar varje dag. Till och med deras magar är långsamma. En sömngångares mage är uppdelad i fyra och det tar upp till en månad att smälta en måltid.

Men visste du att sömngångare också är otroligt roliga? Deras ansiktsuttryck och rörelser kan i alla fall vara rätt så komiska. Att se dem klättra i träd kan vara som att se en komedi i slowmotion. Tack vare extra ryggkotor i ryggraden kan sömngångare dessutom rotera huvudet 270 grader i båda riktningarna. Det ser riktigt märkligt ut.

Här kan du se sömngångaren: Syd- och Mellanamerika.

Quokka – världens sötaste djur

Detta gulliga däggdjur är ett måste att uppleva när du är i Australien.

Quokkan är känd för sina stora ögon och sitt konstanta leende – det är helt oemotståndligt!

Huvuddelen av arten, som utgör 10 000 individer, lever på ön Rottnest utanför Australiens västkust. En quokka är dräktig i 27 dagar och ungen är hårlös, blind och rosa när den föds. Så fort ungen föds kravlar den in i moderns pung, där den lever tryggt och varmt i omkring 6 månader. Om tragedin skulle inträffa och ungen inte överlever kan modern föda en annan unge kort därefter. Detta eftersom hon har ett embryo som vilar så länge det äldre syskonet diar eller tills det dör.

Här kan du se quokkan: Ön Rottnest i Australien.

TourCompass – Från turist till äventyrsresenär