”Att resa är att leva”
Så skrev den danska författaren H.C. Andersen i ”Mitt livs äventyr” i mitten av 1800-talet. För oss är det lika aktuellt i dag som då han skrev det. Det finns inget bättre än att upptäcka nya platser och att känna ända in i själen vad en resa gör med oss.
Men resandet ställs hela tiden inför nya utmaningar.
Det kan vara utmaningar i klimatet, som är viktiga för oss alla att lösa, eller världsomfattande kriser såsom coronapandemin. Viktiga utmaningar som får oss att undra om vi borde stanna hemma istället.
Om du frågar oss ska du fortfarande resa.
Men varför ska du det? Det finns ju alltid något eller någon som talar för att du ska stanna hemma.
Här ger vi dig tre skäl:
En stor del av världens befolkning arbetar inom turismen och 2019 kom mer än 10 % av världens totala bruttonationalprodukt från denna näring.
Vad innebär det?
Det innebär att när du reser ut i världen så bidrar du till att stödja de lokalsamhällen du reser till.
Lokalsamhällen som bland annat lever av att vi kommer på besök.
Det gäller alla från guiderna på Bali, bärarna på Kilimanjaro, parkvakterna i nationalparkerna, de små massajsamhällena i Kenya, förskolor och skolor, diverse underleverantörer och så vidare.
(Ansvarstagande) turism bidrar till att skapa arbetstillfällen i många olika sektorer i de lokala samhällena. Den bidrar till att bevara det lokala kulturarvet eftersom besökare skapar en efterfrågan på dessa autentiska upplevelser, vilket i sin tur bidrar till att invånarna bevarar sina traditioner och sin kultur. Dessutom återinvesteras pengar från turismen och bidrar till att utveckla bland annat lokal infrastruktur och utbildningsinstitutioner samt att främja incitament, som gör att små företag kan frodas.
När du reser bidrar du alltså även till att förbättra invånarnas livsvillkor, ekonomi, arbetsförhållanden och utbildning.
På TourCompass arbetar vi aktivt med att välja helt rätt lokala samarbetspartner så att vi som resebyrå bidrar till att säkerställa, att de pengar du spenderar som gäst stannar kvar i de respektive länderna och därmed kommer invånarna till godo.
Det händer att vi får kommentarer om att vi ska lämna djuren i fred, att vi inte ska störa dem.
Men många av världens djurarter skulle förmodligen vara i fara om det inte var för oss som kommer på besök.
Vad de flesta inte tänker på är att många av de djur som lever på våra resmål gör det bland annat för att vi kommer och besöker dem.
Om inte nationalparkerna har incitament – pengar – till att hålla öppet så finns det ingen som tar hand om djuren och skyddar dem mot exempelvis tjuvskyttar. Till exempel ökade några former av tjuvskytteri under covid-19 (bland annat tjuvskytte efter föda – bushmeat), sannolikt för att besökare och anställda inte var där och tog hand djuren. När turismen försvinner, försvinner även pengarna. Och därmed också finansieringen till de projekt som bidrar till att bevara och stärka den lokala biologiska mångfalden, vilket drabbar de minst utvecklade länderna särskilt hårt. Till exempel beräknar FN att upp emot 80 % av besöken på många resmål i Afrika beror på djurlivet.
Så det faktum att du vill se djuren i deras rätta element bidrar ofta till att rädda sällsynta djurarter.
Dessutom existerar många forskningsprojekt tack vare stödet från turister, till exempel projekt som forskar i hotade djurarter och ”barnhemsprojekt”, som tar sig an sårbara djur. Det gäller exempelvis elefanterna i ChangChill i Thailand, som bland annat tar sig an elefanter som tidigare har arbetat i underhållningsindustrin, och Jane Goodalls Chimp Eden i Sydafrika, vilket är ett rehabiliteringscenter för schimpanser.
Självklart är det en balansgång.
Det är viktigt att vi som resebyrå inte profiterar på djur som lever i fångenskap enbart för att underhålla besökare. Detta är något vi tar aktivt avstånd från, på samma sätt som vi aktivt bidrar till projekt som stöder hotade djurarter. Vi går regelbundet igenom våra resor för att säkerställa att vi erbjuder djurupplevelser som vi kan stå för. World Animal Protection kategoriserar faktiskt oss som en djurvänlig resebyrå, tillsammans med andra verksamheter som säger nej till all underhållning med vilda djur i fångenskap.
Flera undersökningar har visat att när du reser så gör du något gott för dig själv.
En resa medverkar till att göra dig friskare, bland annat eftersom en semester minskar stress samt främjar ökat välbefinnande och glädje.
Förutom de hälsomässiga fördelarna bidrar en resa ut i världen även till att vidga dina vyer och gör att du förändras på flera sätt. Du lämnar din komfortzon och lär dig om andra kulturer samt äter annorlunda mat och får massor av nya upplevelser, som du kan minnas resten av livet.
Kort sagt: En resa är balsam för själen.
Som resebyrå arbetar vi allt mer målinriktat med ansvarstagande och hållbarhet – hur motsägelsefullt det än kan låta. Vi vet att vi också har ett ansvar och arbetar ambitiöst på att vara en del av lösningen på de utmaningar som världen står inför. Detta gör vi samtidigt som vi upplever vår enastående värld, bland annat på grund av de tre anledningarna ovan.
Så nästa gång du funderar på om det vore bättre att stanna hemma, tänk åtminstone på dessa tre viktiga anledningar till att du ska fortsätta resa.
Därmed inte sagt att du ska resa varje år eller att det inte är fantastiskt att stanna hemma när du har semester, då du dessutom stöder den lokala turistnäringen, utan snarare att det även finns anledningar till att resa och uppleva världen.
Kort sagt tror vi på att resor och upplevelser bidrar till att göra världen till en bättre plats.
Avslutningsvis har vi samlat tio tips som du som resande själv kan tänka på för att resa lite mer hållbart.
1) Välj ett flygbolag som har fokus på att reducera sina koldioxidutsläpp i linje med Parisavtalet.
2) Res utanför högsäsongen och bidra till att minimera överturism på de platser, där detta kan vara en risk.
3) Minimera din förbrukning av plast genom att återanvända plastflaskor (ta eventuellt med din egen) och säg nej till engångsplast, i synnerhet på de platser som inte har fokus på avfallshantering. Kasta aldrig ditt avfall någon annanstans än i sopkorgen; ta med dig skräpet om det inte finns någon.
4) Om du köper souvenirer, så köp ”rätt” souvenirer. Köp lokalt producerade produkter så att pengarna stannar kvar lokalt.
5) Spara på vattnet, till exempel genom att använda dina handdukar flera gånger och bara be om städning av rummet när det är nödvändigt.
6) Använd lokala guider – på så sätt får du den mest autentiska kunskapen samtidigt som pengarna stannar kvar lokalt.
7) Ta hand om naturen och respektera den genom att följa stigar och eventuella andra regler som gäller i nationalparker och naturområden.
8) Respektera djurlivet genom att uppleva djuren i deras naturliga omgivningar. Delta inte i uppvisningar eller annan underhållning med djur i fångenskap.
9) Sätt dig in i lokala seder och traditioner för att visa respekt för de samhällen du besöker.
10) Se till att välja en resebyrå eller reseleverantör som har fokus på ansvarstagande turism och resepraxis.
Du kan läsa mer om varje punkt i vårt blogginlägg: Tio tips på att resa (lite) mer hållbart.
TourCompass – Från turist till äventyrsresenär