TRYGGHETSGARANTI - LÄS MER
StartsidanNyheter och researtiklar10 saker du bör veta innan du reser till Australien

10 saker du bör veta innan du reser till Australien

2023-03-12
Visa alla inlägg

Kort om Australien

1) Storleken har betydelse

Australien är ett stort land! Varje resa till Australien handlar om att välja och välja bort. Såvida du inte har flera månader – eller år – till förfogande så kan du inte hinna se allt.

Vårt bästa råd är att välja en resa som ger dig en känsla för de många olikheterna som landet bjuder på.

Pingviner den ena dagen, regnskog den andra. Vildmark den ena veckan, korallrev den andra. Natur, kultur, mat och vin – Australien har nämligen allt!

2)Kolla in väderprognosen

Du kanske tänker att solen alltid skiner i Australien. Det är på sätt och vis sant. Australien är visserligen världens minsta kontinent, men om det inte hade varit en kontinent så hade det fått titeln som världens största ö! Så någonstans lär ju solen skina.

Men med den storleken finns det också stora klimatskillnader, som är värda att ha i åtanke när du planerar en resa till Australien.

Den södra delen av landet har tempererat klimat, vilket betyder fyra årstider och snö på vintern. Mitten av landet är i huvudsak öken. Hela 18 % av landet är faktiskt öken! Den norra delen av landet har ett tropiskt eller subtropiskt klimat och längst upp i norr delvis ekvatoriellt. Så någonstans måste ju solen skina!

3) Kom ihåg ditt visum

Du måste ha ett visum för inresa till Australien. Det SKA sökas hemifrån, utan undantag. Läs mer på vår sida med praktisk information.

4) Detta ska du INTE ta med dig i bagaget

Man hör ofta att eftersom Australien är en kontinent så kan det inte också vara en ö. En snabb titt på kartan avslöjar dock att Australien påminner otroligt mycket om en ö, då landet omges av vatten på alla sidor. Som sådan – isolerad mitt ute i ingenstans – har landet riktigt goda förutsättningar för att hålla exempelvis skadedjur borta. Det innebär att det är många saker du inte får ta med dig in i landet.

På flyget får du ett formulär, där du deklarerar vad du har tänkt ta med dig in i landet. Växtmaterial, animaliska produkter och mat ska som utgångspunkt alltid deklareras. Det betyder inte att du inte har lov att ta med det in i landet, men du måste deklarera det då det kan medföra höga böter att försöka ta med sig något olagligt in i landet.

Här kan du se en lista över vad du får och inte får ta med dig in i landet.

5) Dricks

Det är som utgångspunkt inte nödvändigt att ge dricks i Australien.

Dricks är inte – som i bland annat USA – en del av lönen. Men som på så många andra platser i världen får du gärna ge dricks, om du till exempel har fått en riktigt bra service på en restaurang. En tumregel är att du i så fall kan ge 10 % i dricks. Tar du en taxi kan du välja att avrunda uppåt när du betalar, och om du har lust kan du lägga lite dricks på ditt hotellrum till personalen, men det är som sagt inte förväntat att du gör det.

6) Vegemite är inte Nutella

På frukostbufféer i Australien kan man ibland stöta på en skål med en brunfärgad substans, som tydligen ska bres på brödet. Det påminner om Nutella, men kontrollera helst innan du frikostigt brer det på frallan. Du har sannolikt fått tag på Vegemite – vilket absolut inte är samma sak som Nutella!

Vegemite utvecklades 1932 och är precis det det smakar som: en jäst biprodukt från ölbryggning.

Från början var Vegemite ingen större succé. Ingen ville äta det salta, bittra pålägget – under en period gav man till och med bort det gratis för att bli av med det. Det fungerade och långsamt blev australiensarna praktiskt taget beroende av sin Vegemite. Så provsmaka gärna, men kom ihåg – det är inte en smak för alla!

7) Slip, slop, slap

Det var namnet på en australisk kampanj på 1980-talet som skulle få australiensarna att använda solskydd.

Det är många soliga dagar i Australien och solen är stark, vilket innebär att landet innehar ett tråkigt rekord i antalet årliga fall av hudcancer. I Australien tar man verkligen solskydd på allvar! Även den mest härdade bushguiden smörjer in sig med solskyddsfaktor 50 innan dagens utflykt under bar himmel.

Så:

Slip on a t-shirt

Slop on sunscreen

Slap on a hat

Det vill säga på med t-shirt, hatt och solkräm så får du det bästa skyddet mot den starka solen!

8) Det finns kängurur överallt i Australien

Åtminstone i teorin…

Australien har cirka 26 miljoner (mänskliga) invånare. Man hävdar att här lever gott och väl 50 miljoner kängurur. Det är inte människor överallt, på samma sätt som det inte heller är kängurur överallt.

Om du gärna vill uppleva det helt unika australiska djurlivet, rekommenderar vi att du köper en dagsutflykt med fokus på just djurlivet. Kängurur (och koalor och så vidare) trivs bäst där de inte störs av alltför många människor, det vill säga i områden som normalt inte besöks av vanliga storstadsturister.

Många av de australiska djuren är endemiska för Australien, och det är en stor upplevelse att se både kängurur, koalor och kanske till och med näbbdjur i deras naturliga habitat.

9) Lär dig några ord

I Australien talar de engelska och älskar verkligen slang. Så det är bra att lära sig några av de mest använda slanguttrycken innan du reser till Australien.

Arvo = eftermiddag

Barbie = grillafton/mat/evenemang

Billabong = en liten vattenpöl (normalt i en annars uttorkad flod)

Brekky = frukost

Bush = långt ute, vildmark

Dunny = toalett

Esky = kylväska

Flat out = riktigt hektiskt

G’day = hej

Good on ya = bra gjort

How are ya = hälsning som fungerar överallt

Heaps = mycket, många

Lollies = godis

Mate = vän

Mozzie = mygg

Never never = längst ut, där det inte ens är vildmark längre. Kallas ibland även ”back of beyond”

No worries = inga problem, allt är bra

Outback = längre ut än bushen

Stubby = burköl

Thongs = flip-flops

Tucker (bushtucker) = mat, normalt den man hittar i outbacken, men ibland hänvisar det bara till mat generellt

På så sätt kan man ju göra en hel mening på australiska:

Remember to bring your thongs this arvo, mate. I’ve got stubbies in the esky and tucker for the barbie. There might be mozzies but no worries, we’ll be in the never never before brekkie.

10) Stoppa inte ner fingret i ett hål i marken

Det kan bo något där du inte har lust att möta.

Skämt åsido, vi vet mycket väl att det är omöjligt att undvika prat om farliga djur när man talar om Australien. Taipanen, världens giftigaste orm, bor ju i Australien. Hur är det med världens giftigaste spindel då? Jo, den finns också i Australien… Hajar? Krokodiler? Japp, de finns alla där.

Chansen (eller risken) för att du möter några av de här farliga djuren är dock försvinnande liten.

Ett par goda råd är:

Ställ inte dina skor utomhus. Om du gör det, så skaka dem lite innan du tar dem på dig (till exempel tycker vanliga, ofarliga paddor om mörka, fuktiga gömställen)

Tänd lampan om du ska gå på toaletten på natten (så slipper du slå tårna i ett sängben också)

Om du vill bada i havet så gör som lokalborna. De vet var brännmaneterna (i vattnet) och livräddarna (på stranden) finns

Se våra resor till Australien nedan:

TourCompass – Från turist till äventyrsresenär